Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel vliegtuigpassagiers 'gescreend' naar VS

04-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_groot_02.jpg
Reizigers uit veertien landen die met een vliegtuig naar de Verenigde Staten willen, moeten met ingang van maandag volledig worden gefouilleerd of gescreend en hun handbagage moet altijd worden doorzocht voor ze aan boord gaan. Het gaat om alle vliegtuigpassagiers die de nationaliteit hebben van of reizen vanuit of via Afghanistan, Algerije, Cuba, Irak, Iran, Jemen, Libanon, Libië, Nigeria, Pakistan, Saudi-Arabië, Somalië, Sudan en Syrië. Het zijn op twee na overwegend islamitische landen.
De Vervoersveiligheids- Administratie (TSA) die in de VS over dergelijke maatregelen gaat, heeft de extra maateregelen afgekondigd. De Amerikaanse regering heeft luchtvaartmaatschappijen ervan op de hoogte gesteld. De TSA stelde in een verklaring dat de maatregelen de veiligheid aanzienlijk verhogen. De TSA zal nagaan of de toepassing zoals geëist verloopt.
De verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn een reactie op de mislukte terreuraanslag van eerste kerstdag. De verdachte is een Nigeriaan die vermoedelijk vanuit Jemen via West-Afrika en Amsterdam op een vliegtuig naar Detroit was gestapt en daar in het toestel explosieven wilde ontsteken.
De Amerikaanse president Barack Obama is op vakantie op Hawaï bekritiseerd omdat er aanwijzingen bestonden dat de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab tot een vorm van islamitsch extremisme was overgegaan. Zijn vader bijvoorbeeld had zich op de Amerikaanse ambassade in Nigeria bezorgd getoond over de radicalisering van zijn zoon, die plotseling naar Jemen was afgereisd.
Een vooraanstaand adviseur over antiterrrorisme en veiligheid van Obama, John Brennan, ontkende echter zondag in een tv-programma dat er duidelijke aanwijzingen bestonden dat Abdulmutallab plannen had een aanslag te plegen. Er was geen 'rokende revolver' die de autoriteiten kon alarmeren. Obama komt maandag van vakantie terug en overlegt dinsdag in Washington met topfunctionarissen over de mislukte aanslag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!