'Veel vlees besmet met gevaarlijke resistente bacterie'
24-05-2013
•
leestijd 1 minuten
•
114 keer bekeken
•
Na kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met de gevaarlijke bacterie ESBL. Dat meldt de Consumentenbond die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek heeft gedaan naar vlees bij slagers en supermarkten.
Scharrelvlees niet minder besmet
Voor het onderzoek werden 180 biefstukmonsters en 30 kalfsvleesmonsters onderzocht in een laboratorium. De bacterie is gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees, bij scharrelvlees en biologisch vlees niet minder dan bij 'gewoon' vlees.
'Vlees hoeft niet uit de schappen'
Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent). ,,Het vlees hoeft ook niet uit de schappen gehaald te worden'', meldde een woordvoerster vrijdag. De bacterie maakt mensen niet meteen ziek, maar zorgt ervoor dat antibiotica niet meer aanslaan. ,,Een blaasontsteking bijvoorbeeld is dan niet meer te behandelen met een antibioticakuur en de patiënt belandt aan een infuus in het ziekenhuis.''
Kijk uit met gemalen vlees
,,Bij een biefstuk zit de bacterie aan de buitenkant, maar bij gemalen vlees zoals gehakt of worst zit de bacterie door het vlees heen'', legt ze uit. ,,Door het vlees goed door te bakken en je handen te wassen als je rauw vlees hebt aangeraakt, wordt de kans op besmetting kleiner.''