Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel verschil gebruik antibiotica bij baby's

13-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
baby_17.jpg
Het gebruik van antibiotica voor pasgeboren baby's verschilt heel sterk per ziekenhuis. De tien Nederlandse intensive care-afdelingen gebruiken allemaal verschillende antibiotica voor dezelfde infecties. Dat blijkt uit het proefschrift van ziekenhuisapotheker Yves Liem van het UMC Utrecht; hij promoveert hier donderdag op.
Liem pleit voor een uniforme behandeling voor alle ziekenhuizen. ,,Dit hebben we aan alle intensive care-afdelingen voorgesteld en de reactie was positief'', aldus de onderzoeker.
Van de pasgeborenen die met antibiotica worden behandeld op de intensive care, zijn de meesten te vroeg geboren baby's met een te laag geboortegewicht. De onderzoeker bekeek welke antibiotica in 2005 werden toegediend op de intensive care. ,,Toen mijn onderzoek in 2008 begon, waren dat de meest recente cijfers. De getallen blijken overigens door de jaren heen niet veel veranderd'', zegt Liem.
Hij benadrukt dat het verschil in antibioticagebruik nooit gevaar heeft opgeleverd voor de gezondheid van de baby's.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!