Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Veel vallende sterren te zien

5 aug 2013
  •  
leestijd 1 minuten
ruimte_03.jpg
De komende weken zijn 's nachts met het blote oog veel vallende sterren te zien. Het gaat om gruis dat de dampkring inkomt, de zogeheten Perseïdenzwerm. Die is elk jaar te zien. Tijdens het hoogtepunt zijn tot wel 100 vallende sterren per uur te bewonderen. Dat liet De Koepel, een organisatie voor amateursterrenkunde, dinsdag weten.
Gunstige omstandigheden
De omstandigheden voor het schouwspel zijn dit jaar gunstig. De meeste meteoren verschijnen waarschijnlijk tussen 23.00 en 5.00 uur in de nacht van komende maandag op dinsdag. Ook is er dan weinig maneschijn. Alleen bewolking kan roet in het eten gooien. Ook in de nachten voor en na het maximum doet het verschijnsel zich voor, maar in veel geringere mate.
Mogelijk te veel verlichting
Overal in Nederland kan er op eigen houtje naar worden gekeken. Maar in stedelijke gebieden als de Randstad kan er te veel verlichting zijn, zegt sterrenkundige Edwin Mathlener.
De Perseïden worden veroorzaakt door gruisdeeltjes die zijn achtergebleven in de baan van de komeet Swift-Tuttle. Elk jaar rond 12 augustus beweegt de aarde door die stofwolk.  ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!