Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel teleurstelling over verlenging coronamaatregelen kabinet

22-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
coronavirus mondkapje 1127
De meeste maatregelen om het coronavirus in te dammen blijven tot 20 mei van kracht, heeft premier Rutte dinsdag bekendgemaakt. Dit leidt tot teleurstelling bij veel organisaties, blijkt uit reacties.

Ouderenbonden: situatie bijna onmenselijk

Ouderenbond ANBO, seniorenorganisatie KBO-PCOB en het het Nationaal Ouderenfonds hebben met gemengde gevoelens gereageerd op het kabinetsbesluit dat er voorlopig niets verandert aan de bezoekregeling voor ouderen in verpleeghuizen. KBO-PCOB spreekt van "een harde boodschap". Het sociaal isolement van verpleeghuisbewoners is nu "bijna onmenselijk te noemen", zegt directeur Manon Vanderkaa.

Horeca 'snakt naar verlichting'

Horeca-ondernemers missen perspectief op verbetering. "Er werd helemaal niet gesproken over de economie of de horeca, het blijft een medisch verhaal", zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De horeca snakt naar verlichting van de maatregelen. Die hakken er hard in omdat cafés helemaal gesloten moeten blijven terwijl restaurants alleen open mogen zijn voor afhaal en bezorging. "10 procent van de horeca-ondernemers zegt nu al geen buffer meer te hebben".

MOJO: afblazen festivalzomer 'regelrechte ramp'

De verlenging van de coronamaatregelen is een regelrechte ramp voor de popsector. Er ontstaat een schadepost van zeker 1,5 miljard euro, schat concert- en festivalorganisator MOJO. "We hebben nu duidelijkheid voor een langere periode maar het is wel heel vervelend", reageert MOJO-directeur Ruben Brouwer tegenover entertainmentfeed BuzzE. "Het is een ramp voor de hele branche: leveranciers, poppodia, artiesten, noem maar op."

ANWB en CBR

De ANWB en het CBR hadden gehoopt op "een veilige, slimme en gefaseerde herstart van de rijopleiding en rijexamens". Pas op 21 mei kan het werk, eventueel, weer worden hervat. In samenwerking met TNO en de RDW wordt momenteel onderzocht hoe rijlessen en praktijkexamens in gesloten voertuigen op een veilige en werkbare manier kunnen worden gegeven.

Kappers waren klaar voor heropening

Kappersbranchevereniging ANKO is teleurgesteld. "In onze ogen hebben we er als brancheorganisatie echt álles aan gedaan wat in onze macht ligt om weer veilig open te kunnen", zegt voorzitter Maurice Crusio. De kappers stelden een hygiëneprotocol op waar de vakbonden mee akkoord gingen."Wij hebben echt gedaan wat we kunnen en verwachten nu actie van de overheid.... Veel ondernemers staat het water aan de lippen."

Rutte: stap voor stap

Premier Rutte kan zich goed voorstellen dat mensen hadden gehoopt dat de maatregelen die tot 28 april liepen zouden worden beëindigd en dat ondernemers weer aan de slag konden gaan. Maar de afbouw moet "stap voor stap" worden geregeld, zegt de premier. "De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander." ANP

Meer over:

mojo, anwb, coronacrisis, anbo, cbr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!