Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Veel starters op woningmarkt verzwijgen hun studieschuld'

06-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
812 keer bekeken
  •  
Verhuizen
De afgelopen twee jaar is het percentage starters op de woningmarkt dat zijn of haar studieschuld heeft verzwegen of dat wil gaan doen, gestegen van 15 naar 30 procent. Hypotheekadviseur Viisi Hypotheken komt met deze cijfers na onderzoek onder ruim duizend jongeren.
De gestegen huizenprijzen en het geringe aanbod van woningen dwingen jongeren tot het nemen van "onverantwoorde risico's", vindt 80 procent van de ondervraagden.

Het aandeel jongeren dat bereid is te overbieden bedraagt 50 procent. Daarbij valt op dat hogeropgeleide jongeren dat vaker bereid zijn te doen dan praktisch- en middelbaargeschoolden. Viisi Hypotheken ziet dat hoogopgeleide jongeren vaker een beroep kunnen doen op hun ouders voor financiële steun.

Zonder voorbehoud financiering

Ook wordt er steeds vaker geboden zonder voorbehoud van financiering om zo een voordeel te hebben in de strijd om een woning. Dat is risicovol, stelt Hergen Dutrieux van Viisi, want als de financiering niet rondkomt moet een bieder 10 procent van de koopsom betalen.

Dit probleem zou opgelost kunnen worden door de bedenktermijn bij het kopen van een woning net zo lang te maken als de bedenktermijn van een hypotheek. "Dan haal je een hoop onnodige spanning weg." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!