Kassa

'Veel sociale huurwoningen geliberaliseerd'

12-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huurwoningen_29.jpg
Tienduizenden sociale huurwoningen komen door maatregelen van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken in de geliberaliseerde huursector. Eigenaren kunnen daar dan voor vragen wat ze willen. Dat is een van de argumenten die de Woonbond (de landelijke belangenvereniging van huurders) en de Huurdersvereniging Amsterdam donderdag aandragen tijdens het kort geding dat ze hebben aangespannen tegen de staat.
Woningwaarderingsstelsel
Donner heeft besloten dat verhuurders in tien regio's (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt 15 of 25 punten extra mogen tellen in het zogeheten woningwaarderingsstelsel. Dit systeem bepaalt hoeveel een verhuurder maximaal voor een woning mag vragen. Hoe meer punten, hoe hoger de maximale huur. Door de maatregel kunnen de huurprijzen van sociale huurwoningen in deze gebieden tot 123 euro stijgen. Dit geldt overigens niet voor zittende, maar alleen voor nieuwe huurders.
Geliberaliseerd
In veel gevallen is echter nog iets anders aan de hand. Woningen vanaf een bepaalde beginhuur vallen namelijk in de geliberaliseerde huurmarkt. Daar geldt geen maximumprijs voor. Door de bijtelling van extra punten kunnen volgens de Woonbond en de huurdersvereniging Amsterdam dus tienduizenden sociale huurwoningen geliberaliseerd worden verhuurd.
Doorstroming woningmarkt
De huurdersorganisaties hebben nog een aantal andere bezwaren tegen het besluit van Donner. Zo zou de doorstroming op de woningmarkt erdoor afnemen.
Regeerakkoord
De huurverhoging is onderdeel van maatregelen uit het regeerakkoord om de huurmarkt beter te laten werken. Het kabinet wil daar meer marktwerking in. Door de bijtelling van punten moeten verhuurders in gebieden met een gespannen woningmarkt meer mogelijkheden krijgen om te investeren en moet er dus ook een groter woningaanbod komen. Volgens het ministerie hebben corporaties bovendien aangegeven verantwoord gebruik te maken van de mogelijkheid om de huren te verhogen.
1 oktober
De regels gingen 1 oktober in, maar de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam willen nu dus dat ze weer van tafel gaan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!