Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel problemen bij verwijdering van asbest

01-03-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
623 keer bekeken
  •  
195x90_asbest_03.jpg
Asbest is levensgevaarlijk en zit nog in 70% van de huizen in Nederland. Zo ook in het complex Louweshoek in Amsterdam. Daar kwamen de bewoners per ongeluk achter. Er werd gesaneerd, maar op zo'n gevaarlijke manier, dat de milieuinspectie de sanering begin januari stopzette. Sindsdien zijn de bewoners bang en weten ze niet waar ze aan toe zijn. Stadsdeel Nieuw West, die de vergunning aan Stichting Woonzorg Nederland verleende om het saneringsproject aan te gaan, wil op tot op de dag van vandaag de bewoners niet zeggen op basis waarvan de werkzaamheden aan de buitenzijde van het pand zijn stilgelegd. Het inspectierapport dat betrekking heeft op het stilleggen van de werkzaamheden wordt niet vrijgegeven.
Grasmaaier
Het woningcomplex met 144 woningen is gebouwd in de jaren zestig en geheel bekleed met asbestplaten van meer dan 30 jaar oud. Geen van de bewoners is verteld dat ze in met asbestplaten en vloeren bedekte huizen wonen. Stichting Woonzorg Nederland is eigenaar van het pand en weet dat er overal asbest in het gebouw zit. Dat blijkt als in oktober 2012 een grasmaaier tegen de gevelplaat rijdt en die zwaar beschadigt. De woningbouwvereniging schakelt een asbestsaneerder in om de plaat te saneren.
Gevaar
Ton Witteman, onafhankelijk asbestonderzoeker, heeft in woningcomplex Louweshoek de 5000 m2 platen bekeken. "De asbestvezels die groot genoeg zijn om door je lichaam afgevoerd te worden met slijm en andere troep vormen geen gevaar", zegt Ton. Het gaat om die hele kleine vezels die onzichtbaar zijn en in je longen blijven hangen. Na twintig jaar kun je hier kanker van krijgen.
70% van onze gebouwen bezit nog asbest
Vanaf de jaren zestig wordt asbest (wat vezelachtige mineralen zijn) gebruikt in bouwmaterialen. Het was zeer geliefd omdat het onbrandbaar en sterk was en niet uiteen viel. Echter gaat asbest verweren na gemiddeld vijftien jaar. Het wordt poreus, de wind komt erlangs en daarbij komen asbestvezels vrij.
Hoe herken ik asbest?
Aangezien het materiaal in het verleden veel in de bouw is toegepast, kan het nog op verschillende plekken in huizen zitten. In veel Nederlandse woonhuizen is nog asbest aanwezig. Asbest is heel moeilijk te herkennen. Alleen een speciaal laboratorium kan herkennen om welk specifiek type asbest het gaat. Veel mensen denken bij asbest aan golfplaten, maar je kunt asbest op veel meer plaatsen in en om het huis tegenkomen.  
Wanneer moet je asbest verwijderen?
Als je bijvoorbeeld bij sloop of verbouwing genoodzaakt bent asbest te verwijderen, dan kun je dat het best laten doen door een gespecialiseerd doen. Er zijn maar een paar gevallen wanneer je in je eigen huis asbest mag verwijderen. Toegestaan is maximaal een oppervlakte van 35 m2 van:
- Asbesthoudende vloertegels of niet gelijmde vloerbedekking.
- Geschroefde bouwmaterialen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn. In die gevallen mag je het materiaal naar de gemeentelijke stort brengen. Je bent verplicht hiervan melding te doen bij de gemeente. Daarbij moet je je aan een aantal voorschriften houden. Zo moet het asbest in twee lagen speciaal plastic verpakt worden. Dit plastic is bij de gemeente verkrijgbaar. Vaak kun je daar ook een pakket krijgen met een speciale overall, gezichtsmasker, overschoenen en handschoenen. In alle andere (en meeste) gevallen moet je een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Het is verplicht om een sloopvergunning voor het sloopwerk aan te vragen. Daarvoor moet eerst een asbestinventarisatie worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Op basis daarvan kan dan een vergunning worden aangevraagd. Bij de inventarisatie wordt gekeken in welke risicoklasse het asbest valt en hoe het verwijderd moet worden.
Meer informatie over asbest en het verwijderen daarvan vind je op de site van Ministerie Voor Infrastructuur en Milieu. Ook bij je gemeente kun je terecht voor informatie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!