Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel Prinsjesdagplannen al gelekt: wat gaat er gebeuren?

15-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
binnenhof den haag politiek prinsjesdag 1127

Zoals gebruikelijk liggen veel van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag wil presenteren al op straat. Tot nu toe is uitgelekt dat de overdrachtbelasting voor starters op de woningmarkt wordt afgeschaft, dat de zelfstandigenaftrek sneller wordt afgebouwd en dat het zorgpersoneel opnieuw een eenmalige 'coronabonus' krijgt. Hieronder vind je een overzicht van wat tot nu toe al bekend is.

  • Het belastingstarief in de eerste schijf gaat omlaag, terwijl de arbeidskorting juist omhoog gaat. Dit levert werkenden en gepensioneerden opgeteld 1 miljard euro lastenverlichting op.

  • Er komt een belastingsaftrek voor bedrijven, om ze aan te sporen ook tijdens deze economisch onzekere tijd te blijven investeren.

  • De verhuurdersheffing voor woningcorporaties gaat met 200 miljoen euro omlaag. Hierdoor krijgen corporaties de ruimte om huurders te helpen die door de coronacrisis in de knel zitten.

  • De zelfstandigenaftrek wordt sneller afgebouwd. Zzp'ers zullen er alsnog iets op vooruitgaan door de Prinsjesdag-plannen, door de lagere belastingen.

  • Kleine tot middelgrote bedrijven gaan minder belasting betalen. De grens tussen het hoge en lage tarief komt te liggen op een winst van 4 ton. Dit ligt nu nog op 2 ton. Voor grote bedrijven gaat de eerder beloofde verlaging van de winstbelasting echter niet door.

  • Belastingontwijking gaat harder worden aangepakt.

  • Voor starters op de woningmarkt wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft. Beleggers gaan juist flink meer betalen: 8 procent in plaats van de huidige 2 procent.

  • Het zorgpersoneel ontving al eerder een eenmalige 'coronabonus'. Toen betrof het een bonus van 1000 euro netto. Dit zullen ze weer krijgen. Ditmaal betreft het zoethoudertje een 500 euro. Ook wordt er binnen de zorgbegroting 100 miljoen euro vrijgemaakt om de werk- en regeldruk te verminderen.

Economische verwachtingen voor 2021

Naast dat de kabinetsplannen worden gepresenteerd, wordt er op Prinsjesdag ook vooruitgekeken naar de economische verwachtingen. Volgens de koopkrachtplaatjes van het Centraal Planbureau (CPB) gaan werkenden er in 2021 gemiddeld 1,2 procent op vooruit en uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden respectievelijk 0,5 en 0,4 procent. Hiermee is de gemiddelde koopkrachtstijging 0,8 procent. Verder groeit de economie volgens het CPB in 2021 met 3,5 procent. Daarnaast komt mede dankzij het derde steunpakket voor bedrijven van de overheid de werkloosheid uit op 5,9 procent in plaats van de gevreesde 6,5 procent. Het begrotingstekort wordt in 2021 geraamd op 43,5 miljard euro. Dat is waarschijnlijk net iets minder dan dit jaar, maar in 2018 en 2019 waren er nog wel overschotten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!