Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel pensioenfondsen overwegen opheffing

18-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen_359x210_30.jpg
Veel pensioenfondsen overwegen zichzelf op te heffen en hun verplichtingen over te dragen aan een verzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek van accountants- en advieskantoor KPMG waarvan dinsdag de resultaten werden gepubliceerd.
KPMG vroeg honderd van de ongeveer 450 Nederlandse ondernemingspensioenfondsen hoe groot zij de kans achten dat ze binnen twee jaar worden opgeheven. Bijna dertig van de ondervraagde fondsen gaven aan de kans hierop groot of zelfs heel groot te achten. In een ondernemingspensioenfonds sparen werknemers van een individueel bedrijf voor hun pensioen.
Financiën
Een van de hoofdredenen voor een bedrijf om van zijn pensioenfonds af te willen, is dat het financiële lot van de onderneming en pensioenfonds sterk met elkaar verbonden zijn. Als in financieel moeilijke tijden de beleggingsinkomsten van het pensioenfonds tegenvallen en de premie moet worden verhoogd, komt deze last op de schouders van de onderneming terecht.
Tijdrovend
Verder zijn de eisen die worden gesteld aan fondsbestuurders flink zwaarder geworden. ,,Bestuurder zijn van een pensioenfonds vergt veel meer tijd dan vroeger. Een gemiddeld bestuurslid is twee dagen per week bezig. Wil je als onderneming voor al die bestuursleden tijd beschikbaar stellen?'', zei Edward Snieder, segmentleider Pensioenfondsen bij KPMG. Als een fonds wordt opgeheven worden de gelden en de verplichtingen vaak overgedragen aan een verzekeraar. De laatste tien jaar zijn volgens KPMG de verplichtingen van ruim 250 fondsen ondergebracht bij verzekeraars. Onlangs bracht diervoederbedrijf Nutreco bijvoorbeeld zijn pensioenverplichtingen onder bij Aegon. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!