Kassa

Veel ouderen zoeken kleinere woning

  •  
16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huissleutels 930
Het zijn gunstige tijden voor senioren van 60 jaar en ouder op de woningmarkt. Zij verkopen hun woning om vervolgens kleiner te gaan wonen. Dat constateert de vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN) op basis van de nieuwste cijfers.  
De woningmarkt wordt op dit moment voor een groot deel draaiende gehouden   door oudere huizenbezitters, constateert HDN in zijn jaaroverzicht. Veel van deze senioren zijn bereid om in te trekken in een kleinere woning. In de helft van de gevallen nemen de ouderen overwaarde mee uit hun oude huis.
Uit onderzoek van adviesketen De Hypotheker blijkt dat de verhuiswens groot is onder senioren. En ook hieruit kwam naar voren dat een deel van de ouderen op zoek is naar iets goedkopers dan hun huidige woning. Bijna de helft van de ondervraagden dacht er zelfs een ton of meer aan over te kunnen houden. 

Startende woningzoekers

Dit is een ander geval bij de startende woningzoekers, deze groep lijkt het alsmaar zwaarder te hebben op de woningmarkt. Dat blijkt ook uit cijfers van HDN. Zij zagen het aandeel starters vorig jaar teruglopen met 9,4 procent. Dit komt voornamelijk door de stijgende huizenprijzen. De prijzen stegen vorig jaar met gemiddeld 8,5 procent naar 336.698 euro. Voor starters is het lastig om zo’n bedrag financieel rond te krijgen.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gypsyjoy
gypsyjoy21 jan. 2019 - 18:58

Oudere (sociale) huurders daarentegen komen niet weg. De toeslaggrens voor de huurtoeslag is voor mij iets van 595 euro. Wat krijg je ervoor? En extreem energie verslindend huisje en/of stapelbouw en vaak niet groter dan 1 of 2 kamers. Zit er wel wat fatsoenlijks tussen dan ben je meteen nr. 270 in de wachtrij. Dus blijven al die senioren lekker zitten waar ze zitten, voor mij is dat heel ruim en zuinig in gebruik. Nee, ik heb dit niet bedacht dus kom mij niet vertellen dat ik asociaal bezig ben. En ik zorg er ook niet voor dat er geen doorstroming is. Toen ik nog veelvuldig doorstroomde werd ik wel steeds gestraft met weer 100 euro duurdere huur dan daarvoor. Ik heb het er voor over gehad,maar eerlijk is het niet, een paar honderd euro huur meer betalen dan je meeste buren.En ook dat helpt niet wat het doorstromen betreft. Kortom, regering, wilt u doorstromen bevorderen, schaf dan die stupide regels af.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!