Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel ouderen zoeken kleinere woning

16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huissleutels 930
Het zijn gunstige tijden voor senioren van 60 jaar en ouder op de woningmarkt. Zij verkopen hun woning om vervolgens kleiner te gaan wonen. Dat constateert de vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN) op basis van de nieuwste cijfers.  
De woningmarkt wordt op dit moment voor een groot deel draaiende gehouden   door oudere huizenbezitters, constateert HDN in zijn jaaroverzicht. Veel van deze senioren zijn bereid om in te trekken in een kleinere woning. In de helft van de gevallen nemen de ouderen overwaarde mee uit hun oude huis.
Uit onderzoek van adviesketen De Hypotheker blijkt dat de verhuiswens groot is onder senioren. En ook hieruit kwam naar voren dat een deel van de ouderen op zoek is naar iets goedkopers dan hun huidige woning. Bijna de helft van de ondervraagden dacht er zelfs een ton of meer aan over te kunnen houden. 

Startende woningzoekers

Dit is een ander geval bij de startende woningzoekers, deze groep lijkt het alsmaar zwaarder te hebben op de woningmarkt. Dat blijkt ook uit cijfers van HDN. Zij zagen het aandeel starters vorig jaar teruglopen met 9,4 procent. Dit komt voornamelijk door de stijgende huizenprijzen. De prijzen stegen vorig jaar met gemiddeld 8,5 procent naar 336.698 euro. Voor starters is het lastig om zo’n bedrag financieel rond te krijgen.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!