Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel oplichters actief op seksadvertentiewebsites

17-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2279 keer bekeken
  •  
fraude oplichting cybercrime 1127

Uit onderzoek van het programma Pointer blijkt dat minstens 300 advertenties op seksadvertentiewebsites zijn geplaatst door oplichters. De criminelen lokken mensen naar de nepprofielen om vervolgens geld buit te maken. 

Volgens het onderzoek van Pointer blijkt dat op websites als ‘Kinky’ en ‘Sexjobs’ ruim 1200 van de 9000 advertenties foto’s en informatie bevatten die is gekopieerd van andere profielen. Het doel van de criminelen is dat mensen vooraf betalen voor een ontmoeting, waarna de ontmoeten vervolgens nooit plaatsvindt. 

Nepinformatie

Zo viel het op dat in een aantal gevallen twee profielen uit verschillende woonplaatsen, beiden hetzelfde telefoonnummer hebben. Ook wisselen de verdachte profielen regelmatig van telefoonnummer. Verder constateert het programma dat in ruim 300 gevallen afbeeldingen zijn gestolen van (wraak)pornosites, erotische platforms als Onlyfans en zelfs Instagrammers.

Daders gaan vrijuit

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat de oplichters vaak vrijuit gaan. Zo zou bij de slachtoffers gevoelens van schaamte een rol spelen, waarna aangifte uitblijft. Voor daders is het daarnaast gemakkelijk om anoniem nepprofielen aan te maken.

Bron: Pointer/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

agapon1951
agapon195117 jan. 2022 - 15:29

Veel van deze sites staan niet geregistreerd bij de kamer van koophandel. Ga je verder en dieper spitten blijken zij bijna altijd te opereren hetzij uit Hongkong en omgeving, hetzij Afrika maar ook vanuit Amerika. Bovendien wordt er heel vaak gebruik gemaakt van nep profielen welke terug te voeren zijn tot zelf de jaren '70. Waarschuwingen voer nep profielen / fictieve behoren c.f. de wet aan het begin bij openen verplicht aanwezig te zijn. Dit soort gegevens worden zo danig verstopt dat een iemand die heel vaak over het hoofd ziet. Deze gegevens hierboven zijn van onderzoeken van vorige jaren en is tot vandaag de dag niet ingegrepen, In feite oplichting en uitbuiting van argeloze vaak eenzame mensen. Indien er aangifte wordt gedaan, in beste geval genoteerd en daarna niets mee gedaan. Politie heeft wel belangrijker zaken aan hoofd met de uitkleding strategie van het kabinet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!