Kassa

Veel onduidelijkheid over levensgevaarlijke blusdekens

18-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3252 keer bekeken
  •  
195x90_vuur_01.jpg
Een blusdeken ligt bij veel mensen in de keuken voor het blussen van een vlam-in-de-pan. Eind december bleek uit onderzoek van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit dat de meeste blusdekens echter niet goed werken. Sterker nog, vier van twaalf dekens vlogen tijdens de steekproef zelf in de brand. Welke dekens zo gevaarlijk kunnen zijn is niet bekend gemaakt. Nu bijna een maand later is het voor consumenten nog steeds onduidelijk welke dekens veilig zijn en welke niet.
Norm
De NVWA heeft de dekens steeksproefgewijs getest op de EN 1869 norm. Dat houdt in dat de dekens ook geschikt zijn voor vet- en oliebranden. Uit de proef bleek dat vier dekens zelf binnen korte tijd in de brand vlogen. Bij een deken laaide de vlam na het verwijderen van de deken weer op. Ook klopte de informatie op de verpakking vaak niet. De conclusie is dat in totaal acht van de twaalf dekens zoveel tekortkomingen hebben dat ze niet functioneren. Volgens de NVWA is bovendien de vermelding van de EN 1869 norm op de verpakking geen enkele garantie dat de blusdeken ook daadwerkelijk aan de eisen van die norm voldoet. De fabrikanten zijn inmiddels door de NVWA op de hoogte gesteld over de tekortkomingen van de blusdekens. De toezichthouder ziet erop toe dat de dekens het komende jaar worden verbeterd.
Onderzoek
Uit onderzoek van Kassa blijkt dat geen één fabrikant en winkel heeft aangegeven dat hun product de test van de NVWA niet heeft gehaald. Ook is er geen één blusdeken teruggeroepen. IKEA geeft aan dat ze hun Patrull blusdekens uit de schappen heeft gehaald voor nader onderzoek. De dekens zouden echter wel voldoen aan de normen. Verder geven alle winkels aan dat hun dekens aan de normen voldoen.
Branchevereniging
Ook de VEBON, de vereniging voor de technische beveiligingsbranche, weet niet welke dekens onveilig zijn. Directeur Erwin Schoemaker: "We hebben de leveranciers die door de NVWA op de hoogte zijn gesteld gevraagd zich bij ons te melden. Wij hebben niks gehoord. Daarom hebben wij bij de NVWA een WOB-verzoek ingediend om toch de namen bekend te maken." Ondertussen heeft de VEBON op deze site een lijst gemaakt met blusdekens die volgens de branchevereniging wel veilig zijn. "Wij hebben leveranciers gevraagd zich te melden met goede blusdekens voorzien van een testrapportage en certificaat. Dat gaat om dezelfde test als de test van de NVWA. Een aantal fabrikanten heeft dat gedaan en daarvan zeggen wij, die zijn veilig", aldus Schoemaker.
Hoe kom ik erachter of mijn blusdeken veilig is?
Controleer de naam van de fabrikant op deze site. Staat de naam op de lijst dan kun je er volgens de VEBON vanuit gaan dat jouw deken geschikt is voor het blussen van olie- en vetbranden. Staat jouw fabrikant er niet bij, neem dan contact op met de fabrikant en vraag om een testrapport. Krijg je dat niet, gebruik de deken dan niet. De Brandwondenstichting raadt overigens aan helemaal geen blusdekens te gebruiken voor vet- en oliebranden. Volgens de stichting en ook de brandweer kun je de brand het best doven met een passende (pan)deksel. Voor overige branden kun je wel een blusdeken gebruiken. De VEBON adviseert een vetblusser voor het blussen van een vlam-in-de-pan.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!