Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel misdaadromans als e-book verkocht

21-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
e-book_06.jpg
Misdaadromans gaan relatief vaak als e-book over de toonbank. Spannende boeken hebben een aandeel van 34 procent in het aantal verkochte digitale boeken, maakte de stichting CPNB woensdag bekend. Op de markt van papieren boeken hebben misdaadromans een aandeel van 12,5 procent.
'Favoriet onder vakantiegangers'
De CPNB denkt dat het verschil vooral komt door het leesgedrag van Nederlanders tijdens vakanties. ,,Het spannende boek is al jaren het favoriete genre onder vakantiegangers'', verklaarde een woordvoerder. ,,Juist op vakantie nemen steeds meer mensen een tablet of e-reader mee om e-books op te kunnen lezen.''
E-books hadden in de totale boekenmarkt vorig jaar een bescheiden marktaandeel van 4,5 procent. Er is wel sprake van flinke groei. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 29 procent meer e-books verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, met de thriller De kraamhulp van Esther Verhoef als meest verkochte.
Populair genre
Het totale aantal verkochte misdaadromans daalde in 2013 met 2,9 procent. De algemene boekenmarkt ging hetzelfde jaar met 5,5 procent achteruit. ,,De populariteit van spannende boeken blijft groot'', concludeert de CPNB. ,,Uit consumentenonderzoeken blijkt dat het genre het graagst gelezen, geleend en gekocht is.''
Inferno van de Amerikaanse schrijver Dan Brown was het afgelopen jaar (van mei tot en met april) het bestverkochte spannende boek. De hoogst genoteerde Nederlandstalige auteur is Saskia Noort. Haar literaire thriller Debet staat op de vierde plaats.
Promotie
Juni wordt elk jaar door de CPNB uitgeroepen tot 'Maand van het Spannende Boek'. Boekhandelaren, uitgeverijen en bibliotheken schenken dan veel aandacht aan misdaadliteratuur. Tess Gerritsen schreef dit jaar het geschenk, Incendio, dat mensen cadeau krijgen bij de aanschaf van minstens 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!