Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel mis op beademingafdeling UMC Utrecht

27-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
UMClogo 930x520
Op de afdeling thuisbeademing van het UMC Utrecht heerst een ,,negatieve organisatiecultuur'', waarbij er niet goed wordt samengewerkt. Dat maakte het universitair ziekenhuis dinsdag bekend op basis van een extern onderzoek.
Orde op zaken
Om orde op zaken te stellen wordt het Centrum voor Thuisbeademing ondergebracht bij de afdeling longziekten van het UMC Utrecht. Met enkele medewerkers worden gesprekken gevoerd ,,over hun toekomst in de organisatie''.
IGZ
De problemen kwamen vorig jaar aan het licht. Dat gebeurde nadat medewerkers van de afdeling aan de bel hadden getrokken over de patiëntveiligheid en de cultuur van leidinggeven binnen de afdeling. Dat leidde ertoe dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) werd ingeschakeld.
Volgens het ziekenhuis heeft de maatregel geen gevolgen voor patiënten van het Centrum voor Thuisbeademing. De afdeling ondersteunt en informeert patiënten die afhankelijk zijn van beademing.
Verscherpt toezicht
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht kwam vorig jaar april al onder verscherpt toezicht te staan, naar aanleiding van een aantal ernstige medische missers op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO). De problemen werden aan het licht gebracht door onderzoeksprogramma Zembla . Het verscherpt toezicht werd na een half jaar opgeheven.
De afdeling keel-, neus- en oorheelkunde zou twee dodelijke incidenten tijdens operaties hebben verzwegen. Ook was er sprake zijn van een angstcultuur. Kort erna kwam naar buiten dat een andere afdeling een tumor bij een patiënt over het hoofd had gezien. De vrouw werd daardoor ongeneeslijk ziek. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!