Kassa

Veel mensen zoeken online stemadvies

04-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
muis_02.jpg
Een recordaantal van 1.139.248 gebruikers heeft tot en met woensdag een advies gevraagd via de website Stemwijzer.nl. Zeker 1,2 miljoen mensen bezochten de website Kieskompas, die sinds begin februari online is. Dat maakten woordvoerders van beide sites woensdag bekend.
De Stemwijzer wordt gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Op beide sites konden kiezers terecht die nog niet wisten op wie zij woensdag moesten stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op de websites wordt deelnemers gevraagd hun mening over meerdere stellingen te geven. Op basis daarvan wordt duidelijk welke partij standpunten heeft die het meest overeenkomen met de mening van de deelnemer.
Op de verkiezingsdag lag de piek bij de stemwijzer evenals tijdens voorgaande verkiezingen rond vijf uur 's middags, wanneer veel mensen na het werk de internetdienst raadplegen voor een stemadvies. Vooral in Almere, Groningen en Middelburg was de stemwijzer populair. In die gemeenten maakten meer dan 40 procent van de kiezers gebruik van de site. Deze is ontwikkeld voor 55 gemeenten, deelgemeenten en stadsdelen. In Amsterdam werd de Noord-Zuidlijn als belangrijkste onderwerp beoordeeld, in Den Haag en Almere stond de bouw van nieuwe moskeeën boven aan de lijst van belangrijke issues. In Den Haag vond 55 procent van de mensen die de stemwijzer invulden dat de gemeente niet moet meewerken aan de bouw van nieuwe moskeeën, in Almere was 68 procent van de mensen tegenstander van moskeebouw.
Volgens Andre Krouwel van Kieskompas, dat in 64 gemeenten kan worden gebruikt, baseert 4 procent van de mensen hun eindstem op de uitslag van zijn site en neem 30 procent de uitkomst mee in zijn of haar overwegingen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!