Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Veel mensen vinden het nu geen goed moment om huis te kopen'

21-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
582 keer bekeken
  •  
huizen
Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het nu geen goed moment om een huis te kopen. Niet eerder waren ze daar zo duidelijk over, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek.
Er staan weinig huizen te koop, er is felle concurrentie van beleggers, starters hebben het lastig en de huizenprijzen stijgen. Het zijn voor potentiële kopers allemaal redenen om nog even niet te denken aan de aankoop van een huis.

Licht positief

Die slechte omstandigheden zullen volgens een groot deel van de ondervraagden nog wel even aanblijven. Zo denkt meer dan 80 procent dat de huizenprijzen verder zullen stijgen. Bijna 60 procent verwacht dat de situatie om een huis te kopen eerder verslechtert dan verbetert.
VEH berekent ieder jaar hoe de goed of slecht de stemming op de woningmarkt is. Dit jaar krijgt het een score van 104. Iets boven 100, een score die staat voor 'neutraal.' Dat betekent dat mensen over het algemeen nog altijd licht positief staan tegenover de staat van de woningmarkt.

Andere onderzoeken

Eerder merkte verkoopwebsite Funda al op dat veel Nederlanders het nu geen goed moment vinden om een huis te kopen. Ook zij wijzen de hoge huizenprijzen en het beperkte aanbod als oorzaak aan. Toch wordt er op het platform nog wel veel naar woningen gezocht. Funda-topman Quintin Schevernels sprak onlangs van een "grote tegenstrijdigheid tussen het vertrouwen en het gedrag van consumenten"
Voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) signaleerde eerder ook al dat het de laatste tijd "gekte alom" is op de woningmarkt en dat veel mensen daardoor teleurgesteld achterblijven. Doordat er flink boven de vraagprijs wordt geboden, lagen de huizenprijzen in het tweede kwartaal bijna een vijfde hoger dan een jaar eerder. De NVM had nog nooit zo'n grote stijging geregistreerd sinds de organisatie in 1995 begon met het bijhouden van de gegevens. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!