Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel meer spaargeld opzijgezet tijdens eerste lockdown

29-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nabestaandenpensioen geld sparen 1127
Tijdens de eerste lockdown afgelopen voorjaar hebben huishoudens flink meer spaargeld opzijgezet. Er werd bijna 11 miljard euro extra bijgeschreven op lopende- en spaarrekeningen bij banken ten opzichte van een jaar eerder, constateert De Nederlandsche Bank (DNB).
Er is niet meer vrijwillig afgelost op hypotheken, aldus DNB. De toezichthouder vindt dit "opvallend."

Minder afgelost

Normaal gesproken vormen vrijwillige aflossingen ook een substantieel deel van de besparingen, zegt DNB. Maar dit keer werd er juist minder extra afgelost. In totaal ging het in het tweede kwartaal om zo’n 3,5 miljard euro, naar schatting zo’n 340 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. En in het derde kwartaal was het beeld niet anders, weet de centrale bank nu al op basis van voorlopige cijfers over die periode.
Mogelijk speelt mee dat mensen vanwege de onzekerheid van de crisis hun geld bij de hand willen houden. Als het wordt gestoken in het aflossen van de hypotheek kan het niet meer eenvoudig worden aangewend om bijvoorbeeld een inkomensterugval of onverwachte uitgave op te vangen.

Jongeren vormen uitzondering

Alleen jongere huishoudens losten meer af dan verleden jaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zij juist in deze tijd hun financiële risico’s willen verlagen, stelt DNB. Het gemiddelde vrijwillig afgeloste bedrag onder de groep van mensen tot 35 jaar steeg fors, van zo’n 22.000 euro naar circa 38.000 euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!