Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel meer neezeggers tegen orgaandonatie

18-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
operatie dokters artsen 930x520
Tijdens de afgelopen Donorweek (10 tot 17 oktober) hebben zich voor het eerst meer mensen gemeld die geen organen willen afstaan dan wel. Dat meldt het ministerie van VWS. Van de bijna 31.844 nieuwe registraties was het 5.414 keer Ja (17 procent) en maar liefst 26.430 (83 procent) Nee.
Wijziging pakt negatief uit
Ook bij de wijzigingen pakte het negatief uit. Er werden 6.511 bestaande registraties in een Ja (37 procent) veranderd en 11.025 in een Nee (63 procent).
Verhouding Ja-Nee
Afgelopen twee jaar was de verhouding Ja - Nee 86 procent tegen 14 procent, gerekend over nieuwkomers en mensen die wijzigingen aanbrachten.
Automatisch donor
Het wetsvoorstel van D66 voor een nieuw registratiesysteem, waarmee de Tweede Kamer nipt akkoord ging, veroorzaakte niet alleen blijdschap bij velen, maar ook veel commotie. Het is nog sterk de vraag of de Eerste Kamer ook zal instemmen. Maar het lijkt erop dat veel mensen al vooruit lopen op het nieuwe systeem, waarbij je actief moet weigeren, anders word je min of meer automatisch donor.
Meer dan duizend mensen
Meer dan duizend mensen wachten op een orgaan. Vorig jaar overleden 134 mensen omdat ze te lang moesten wachten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

lpaard1981
lpaard198124 okt. 2016 - 14:41

Ik heb zelf al lang geleden nee gezegd. met al die discussies die er destijds al over waren wilde ik niet het risico lopen dat ik te laat zou zijn met nee zeggen. Ik vind dat je zelf de keuze moet hebben ja of nee. De overheid mag dit niet voor je bepalen of je wel of geen donor wil zijn. Dit is aan ieder mens persoonlijk. Ben eerder voor een systeem nee tenzij je het anders hebt geregeld. Nu blijkt dat er nog meer mensen geen donor willen zijn dan al werd gedacht.

marja bioch van onlangs
marja bioch van onlangs19 okt. 2016 - 23:12

Ik ben en wil geen donor zijn en ik wil ook geen vreemd orgaan ontvangen van iemand anders ik kies dan zeker voor kwaliteit van het leven die mij dan zal resten. Maar op dit punt uit te komen heb ik moeite met het feit dat de regering mij iets oplegt wat ik niet wil. Het is mijn lichaam en ook al ben ik dood dan zal de regering niet mijn lijf leeghalen van organen wat ze nodig hebben en dan wat er over is mag dan in mijn geval gecremeerd worden ik ben compleet met organen geboren en zal deze aarde ook compleet verlaten maar ik wil niet gedwongen worden om een keuze te moeten maken. En om eerlijk te zijn waarom ik geen donor wil zijn is dat ik niet wil dat een moordenaar een dronkenlap of wat dan ook mijn organen zal krijgen om door te kunnen leven.

geensaus
geensaus19 okt. 2016 - 13:26

Ik verbaas me over de mensen die nu uit gepikeerdheid nee zeggen. Kleine ikje laat zich gelden. Je leeft in een maatschappij en je neemt je beslissingen op grond van je gevoel voor verantwoordelijkheid voor die maatschappij. In Canada zat een strookje aan mijn rijbewijs (je krijgt ieder jaar een nieuw), dat kon je eraf halen als je geen donor wilde zijn. Je maakt in elk geval een keuze, te ja of te nee. Een dergelijk systeem is bij ons niet mogelijk, maar nu word je wel gevraagd een keuze te maken. Wat is daar nou voor ergs aan? Iedereen weet toch dat er zaken zijn die men laat sloffen dus waarom niet eens stil gestaan bij zoiets?Ik vind wel dat als je nee kiest dat je dan ook moet meedelen dat je geen organen wilt. Consequent zijn.

cor1943
cor194319 okt. 2016 - 12:50

er moet een wet komen dat als je nee zegt ook geen ontvanger kan zijn

2 Reacties
jan beun
jan beun19 okt. 2016 - 16:16

en waarom zal dat moeten,iedereen is baas over zijn eigen lichaam en niet de politiek.

tonjacobs
tonjacobs19 okt. 2016 - 17:54

Ik mag geen donor zijn. Iets met een erfelijke afwijking. Dus hoe graag ik ook zou willen, u wordt waarschijnlijk nog zieker van mijn organen. Ook is een en ander door chemo flink aangetast. Dus zou ik volgens die wet geen recht hebben op een ander orgaan... 

pmhstassen
pmhstassen19 okt. 2016 - 12:32

Ik ben al jaren orgaandonor , maar helemaal uit vrije wil.Wat verbeeld  deze persoon die dat wil verplichten zich wel.

snuffelbaard
snuffelbaard19 okt. 2016 - 12:12

Ik ben al jaren orgaandonor. Liefst zou ik echter mijn organen NIET af willen staan aan nee-zeggers. Ik vind dat, als je nee zegt, je ook Nee, dank u zou moeten zeggen als je zelf iets nodig hebt, of je kind of kleinkind of ander familielid. Want: wat dan???

Lomito
Lomito18 okt. 2016 - 16:19

Ik heb afgelopen week de website donorregister.nl bezocht om met mijn DigID aan te geven dat ik geen organen wens te doneren. Misschien dat ik me later nog bedenk en alsnog besluit organen te doneren maar voorlopig is het een Nee omdat ik vind dat de overheid niet mag beslissen over mijn lichaam.

13 Reacties
N.vlinder
N.vlinder19 okt. 2016 - 7:29

Je beslist nog steeds zelf. Dit bewijs je doordat je het zelf hebt aangepast via je eigen DigiD.Iedereen moet het zelf weten, eigen baas! Maar om geen donor te worden, omdat je eeen punt wil maken naar de overheid is de slechtste reden ooit!Denk even aan dat meisje dat niet lang meer zal leven, omdat er meer mensen zo denken en besluiten. Het zal je kind maar zijn...Nee, laten we vooral een punt maken naar de overheid... heel belangrijk.

Lomito
Lomito19 okt. 2016 - 9:05

Zoals gezegd kan ik de registratie elk moment aanpassen. Nu ben ik vooral boos en voel me gedwongen om een keuze te maken, wel dat is gebeurd en ik ga de overheid zeker niet belonen.

N.vlinder
N.vlinder19 okt. 2016 - 10:46

Waarom boos? Hierin verschillen we duidelijk van mening. Ik kan niet boos worden, omdat ze juist proberen om het goede te doen. Meer mensen die levensbedreigend ziek zijn te helpen. Ja en soms wordt je gedwongen keuzes te maken, lastige keuzes, geen fijne keuzes. Maar wel goed om eens over na te denken en bij stil te staan, wat veel mensen misschien anders niet eens zouden doen.Straks moeten de ouders van dat meisje misschien ook wel kiezen, begraven of cremeren... Heb je deze keuze wel eens moeten maken? Ik weet niet of je kinderen hebt, maar probeer het eens.  Jammer dat veel mensen zich aangetast voelen in hun rechten. Zo is de insteek niet en zo moet je het denk ik ook helemaal niet opvatten. Probeer eens om te denken? Maak ik op uit jouw stukje dat je normaal wel donor zou zijn? Uit principe geen donor zijn heb ik namelijk alle respect voor hoor, maar omdat je jezelf boos laat zijn op de overheid ervoor kiezen om het niet te doen vind ik echt een foute keuze.Normaal zou je misschien op 'donor' staan, nu niet. Je kan vanmiddag wel onder een auto komen en dan ben je dus geen donor, terwijl je eigen principes er misschien voor staan om wel donor te zijn... zonde, zonde dat je ervoor kiest om liever boos te zijn...

snuffelbaard
snuffelbaard19 okt. 2016 - 12:17

Met excuses, maar ik kan geen enkel respect opbrengen voor mensen die geen donor willen zijn.. Het klinkt zo mooi, respect hebben enz., maar het is in feite toch ... Ik heb er ook geen woorden voor dus...

pmhstassen
pmhstassen19 okt. 2016 - 12:36

Vlinder, deze persoon die dat wil verplichten is geen klap voor zijn hersens waard.Je bent tenslotte baas over je eigen lichaam.Ik ben wel donor al jaren .mag mag bij mij alles wat bruikbaar is nemen.Maar dat is mijn eigen wil geweest en niet die van de een of de andere minister of staatssecretaris.

malie
malie19 okt. 2016 - 12:59

Ik kan geen enkel respect opbrengen voor een overheid en medische industrie (waar veel geld in omgaat) die bewust gegevens achterhouden waardoor mensen een keuze maken waarvan ze de consequenties niet kunnen overzien. De overheid licht burgers onjuist en onvolledig in over orgaandonatie bij hersendode patiënten. Dat stelt de Reclame Code Commissie, schrijft het AD. Het ministerie van VWS moet de campagnesite aanpassen.'Misleidende' informatie De commissie kreeg een klacht over 'misleidende' informatie op Orgaandonatie.nu, de site voor de werving en registratie van donoren. Critici zeggen dat ten onrechte wordt gesteld dat orgaandonatie na 'overlijden' plaatsvindt, terwijl het lichaam nog kunstmatig functioneert als het de operatiekamer in gaat voor het verwijderen van de organen.Duidelijk vertellen Het ministerie moet op de site duidelijker vertellen wat er met een hersendode donor gebeurt.VWS gaat in beroep tegen de uitspraak. Bron: AD/ANP

fairman
fairman19 okt. 2016 - 13:26

Je moet el echt harteloos zijn om, uit pricipereiterij, een zieke de kans om verder te leven, gaat ontzeggen. Ik wens u nog net niet toe om ooit zelf ontvanger te worden

geensaus
geensaus19 okt. 2016 - 13:30

De overheid heeft niets aan jouw organen, de ontvanger eventueel wel. De overheid gaat niet dood, maar regelt het een en ander in de hoop dat ook anderen niet dood gaan. Ik vind die boosheid onbegrijpelijk, wie denk je nu te pakken?

N.vlinder
N.vlinder19 okt. 2016 - 14:21

en het blijft je eigen wil... alleen even iets via DigiD regelen als je het niet zou willen. Zodra die mogelijkheid ontnomen wordt is er geen eigen wil meer...

Lomito
Lomito19 okt. 2016 - 15:10

Ik ben nu 54 jaar en al die tijd heb ik bewust gekozen om mij niet te registreren als orgaandonor maar heb het ook nooit uitgesloten. Nu de overheid mij tot een besluit dwingt heb ik voor Nee gekozen terwijl ik liever zou kiezen voor Nu nog niet. Ik vind dat de overheid zich niet heeft te bemoeien met mijn keuze voor donorregsitratie en vindt een overtuigend Nee op dit moment de enige gepaste keuze. De overheid walst hier over de burger zoals ze dat met veel zaken doet zoals met de klimaathoax waarmee men burgers sowieso € 1.000 per jaar extra uit de zak wil kloppen om daarmee ongewenste windmolens te financieren (via de Opslag Duurzame Energie op de energierekening). Niemand die mij daar om gevraagd heeft en er ligt geen besluit van de Tweede Kamer om het Energieakkoord goed te keuren, dit is er door gejast met de Crisis- en Herstelwet die daar niet voor bedoeld was. Lekker democratisch... Zo'n éénrichtingsverkeer-overheid ga ik niet faciliteren.

malie
malie20 okt. 2016 - 14:44

Maar er is wel heeeel veel geld mee gemoeid en daar is de overheid en de medische industrie wel goed mee. Die zijn écht niet filantropisch

malie
malie20 okt. 2016 - 14:53

Er wordt niet voor niets duidelijke, relevante informatie over het hoe en wat, bewust achtergehouden door deze instanties.

Sekhmet123456789
Sekhmet12345678920 okt. 2016 - 22:30

Ik wil geen organen van iemand anders omdat het mi moord is. Een hersendode heeft nog 70% !!! kans op volledig herstel. Zelf wil ik natuurlijk ook niet zonder verdoving vermoord worden

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!