Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel meer hybride en elektrische auto's gestolen in eerste helft 2023

06-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2803 keer bekeken
  •  
autoinbraak autodiefstal autoverzekering 1127

Dit jaar zijn bijna een derde meer hybride en elektrische auto's gestolen dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) over de eerste zes maanden van 2023. Wil je weten welke automerken het vaakst worden gestolen? Lees dan verder.

"27 procent meer auto's gestolen"

In de eerste zes maanden van 2022 werden 470 elektrische auto's gestolen, in dezelfde periode dit jaar gaat het om 597 stuks. Een stijging van 27 procent. In 6 procent van de gevallen betreft het een volledig elektrische auto. Toyota is bij dieven het populairste merk voor hybride en elektrische auto's. Van het Japanse merk alleen al werden er 447 voertuigen gestolen in het eerste halfjaar.

"Stijging in gestolen elektrische auto's ligt aan de marktwerking"

Waarom is Toyota zo in trek bij het dievengilde? "Marktwerking", zo verklaart een adviseur van het LIV de stijging. Daarbij zijn er ook meer op de markt en is het een populaire auto. "Dan duurt het even en dan wordt het ook voor dieven een gewild object." Daarnaast worden de auto's ook gestolen voor de onderdelen. Zo is een oud model Toyota in trek vanwege het edelmetaal in de katalysator.

Ook bij reguliere benzineauto's is Toyota het populairst bij dieven. Zo werden er 18 procent meer gestolen, in totaal 560, vergeleken met het eerste halfjaar van 2022.

Het totaal aantal gestolen personenauto's in het eerste halfjaar van 2023 daalde licht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er werden dit jaar 2917 personenvoertuigen gestolen, een daling van 1 procent.

Top vijf meest gestolen automerken

In de afgelopen periode werden de meeste auto's gestolen van de volgende merken:

1. Toyota (560 auto's)

2. Volkswagen (382 auto's)

3. Peugeot (193 auto's)

4. Ford (158 auto's)

5. Mercedes- Benz (157 auto's)

Bronnen: ANP, liv.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!