Kassa

Veel meer huiseigenaren maken bezwaar tegen hogere WOZ-waarde

23-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2770 keer bekeken
  •  
koopwoning huis hypotheek huur 1127 woz

Tot nu toe hebben bijna 600.000 huiseigenaren bezwaar aangetekend tegen hun WOZ-waarde. Volgens de Waarderingskamer is dat bijna drie keer zoveel als in voorgaande jaren. 

De gemeenten baseren de WOZ-waarde voor dit jaar op verkoopcijfers voor woningen rond 1 januari 2022. "Op dat moment zat de markt nog sterk in de lift. Daardoor was dit jaar de WOZ-waarde van een woning gemiddeld 17 procent hoger dan vorig jaar. Die hogere WOZ-waarde heeft bijgedragen aan het hoge aantal bezwaren, zeker omdat inmiddels de verkoopprijzen van woningen aan het dalen zijn", aldus de Waarderingskamer. Die organisatie controleert en beoordeelt gemeenten op de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken (Wet WOZ).

De laatste keer dat zoveel mensen bezwaar maakten was in 2001. Dat jaar stegen de WOZ-waarden van woningen met ruim 50 procent. In die tijd werden WOZ-waarden niet ieder jaar bepaald, maar eens in de vier jaar.

Veel reclames commerciële bureaus 

Volgens de Waarderingkamer hebben reclamecampagnes van zogeheten no-cure-no-pay-bedrijven een rol gespeeld bij de stijging van het aantal bezwaren. Ongeveer de helft van de bezwaren werd ingediend door deze commerciële partijen en de andere helft door burgers zelf. 

Uit onderzoek van de Waarderingskamer is gebleken dat bezwaar maken via deze commerciële no-cure-no-paybureaus voor inwoners niet leidt tot een hogere kans dat een bezwaar wordt gehonoreerd. Zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als Vereniging Eigen Huis (VEH) geven aan dat zelf bezwaar maken eenvoudig is. Maar volgens deze partijen wekken de commerciële bureaus het idee dat het lastig is, dat er voor jou geen risico’s of gevolgen zijn als je het via hen doet en dat ze het lastige werk voor je uit handen nemen.

Nu moet je bij dit soort bureaus alsnog informatie aanleveren, dezelfde informatie die je nodig hebt als je zélf bezwaar maakt. Dus het scheelt je helemaal geen werk, stellen de VNG en VEH.

Onzeker of gemeenten bezwaren op tijd kunnen beoordelen

Gemeenten hebben tot het einde van het jaar om de bezwaren af te handelen. "Vanwege het grote aantal lukt het naar verwachting niet alle gemeenten om alle bezwaren binnen die termijn af te handelen", stelt de Waarderingskamer. Van de bezwaren die in 2022 zijn ingediend, is bij ongeveer een derde de WOZ-waarde gewijzigd. ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Foxs
Foxs26 jun. 2023 - 14:31

Ook bij de gemeente weet men niet van ophouden om mensen het vel over de neus te trekken men begrijpt kennelijk nog niet dat de meeste mensen amper rond kunnen komen en maar de rekening bij de burger neer leggen die zelf amper rond kunnen komen want die zit niet te wachten dat zijn gemeente koningsdag organiseert waar die totaal niet op zit te wachten maar moet er wel aan mee betalen en als we zelf jarig zijn krijgen we ook niets van onze koning dus stop daar mee alleen maar verhogingen van alles wat je nodig heb om in leven te blijven dus stop met die onzin om allerlei feestje te organiseren waar de burger voor opdraait en niet om vraagt maar wel aan mee betalen dus mensen dien bezwaar in want men schat de prijzen van de huizen veel te hoog alleen maar om extra geld binnen te halen over de rug van de mensen die zelf alle touwtje aan elkaar moeten knopen om het eind van de maand weer te halen.

sessi
sessi24 jun. 2023 - 9:13

Loont het nog als je gaat werken en daar bepaalde dingen voor koopt met je eigen verdiende geld en daarover is al belasting betaald, koop je wat , moet er belasting over betaald worden. Heb je het in gebruik moet er elk jaar weer belasting over betaald worden. Verkoop je het of kom je te overlijden moet er nog eens heel veel belasting over betaald worden. Wij proberen onze eigen broek op te houden, en wij leven gewoon door adem te halen en alles te betalen, Blijft over eten en drinken. En de mensen die hier nieuw inkomen houden wij aan het eten en drinken en onderdak. Is dat nog niet genoeg? Willen ze ons nu de ruif zo hoog hangen dat ook dat niet meer kan. Dan is het mij de moeite niet waard dat wij nog leven. Rutte en Kaag kunnen straks ook niets meenemen. Nederland word een arm land. Zal mijn tijd wel duren. Maar na ons komt er ook nog een generatie en die gun ik ook een leven en Geen narigheid of honger. Wat stelt het leven nog voor????

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe24 jun. 2023 - 16:11

Nederland is vierde op een lijst van 60 landen met de rijkste inwoners. Met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon. Wat het leven nog voorstelt? Als Nederlander heb je het gemiddeld heel erg goed als het gaat om vrijheid en welvaart. Gemiddeld dus. Niet alle mensen hebben het goed. De kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter helaas. Maar prijs uzelf gelukkig dat u hier woont, probeer eens wat positiever naar de dingen te kijken. Zoveel somberheid is jammer en zonde van uw mentale welzijn. https://nos.nl/artikel/2401433-nederlanders-wereldwijd-op-4de-plek-rijkste-burgers

gerardvantol
gerardvantol23 jun. 2023 - 14:54

Linksom of rechtsom Rutte & Kaag zullen de gewone burger proberen te verlossen van de laatste cent. Maar ja dat hebben ze aanzich zelf te danken, zat andere partijen om op te stemmen.

gerardvantol
gerardvantol23 jun. 2023 - 14:54

Linksom of rechtsom Rutte & Kaag zullen de gewone burger proberen te verlossen van de laatste cent. Maar ja dat hebben ze aanzich zelf te danken, zat andere partijen om op te stemmen.

gerardvantol
gerardvantol23 jun. 2023 - 14:54

Linksom of rechtsom Rutte & Kaag zullen de gewone burger proberen te verlossen van de laatste cent. Maar ja dat hebben ze aanzich zelf te danken, zat andere partijen om op te stemmen.

agapon1951
agapon195123 jun. 2023 - 12:42

|Tja wat moet je ervan zeggen...... sta al jaren verbaast over het feit dat eenzelfde woning, in dezelfde straat, met dezelfde oppervlakte, met dezelfde uitstraling - geen dakkapellen o.a. - dezelfde bouw i.v.m. met vergelijkingen v.w.b. de verkoop (WOZ) een veel lagere waarde heeft dan soortgelijke huizen waaronder de mijne. Diversen huizen in dezelfde straat hebben ondanks zij allemaal hetzelfde zijn, andere WOZ waarden......... Ga je verder in beroep is het via de rechter - heeft geen zin - de kosten en baten wegen er niet tegen op. weer typisch Nederlands beleidt door met meerdere maten te werken voor hetzelfde onderwerp. In dit geval de gemeente Alkmaar.

eddopeddo
eddopeddo23 jun. 2023 - 10:20

Bezwaar maken had wel degelijk zin. Mijn bezwaar is inmiddels gehonoreerd.

t.de.jager
t.de.jager23 jun. 2023 - 9:40

De woz niet ieder jaar verhogen dan hoef je ook geen bezwaar te maken.Belasting betalen we toch al veel te veel.

1 Reactie
prikker
prikker23 jun. 2023 - 12:03

En de overheid is inmiddels al weer hard op zoek naar nieuwe manieren om huisbezit duurder te maken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!