Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel 'lastminute' beslissers zorgverzekering 2020

30-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering zorgpolis euro 1127
Dit jaar hebben meer mensen tot het einde gewacht met het maken van een beslissing over hun zorgverzekering in 2020. Veel contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen kwamen dit jaar laat rond. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseerde ook om tot na de Kerst te wachten. Vergelijkingssite Zorgkiezer.nl meldt dat er sprake is van topdrukte op de websites van de zorgverzekeraars en vergelijkingssites.
Met nog ruim een dag te gaan is de inmiddels traditionele eindsprint op zorgverzekeringen ingezet. Belangrijke reden voor de last-minutedrukte is de verlaging van de collectieve korting van maximaal 10 procent naar 5 procent en de onduidelijkheid over de ziekenhuiscontracten. De verzekeraars Achmea en VGZ hebben op de valreep de garantie afgegeven dat hun verzekerden met een naturapolis naar alle ziekenhuizen mogen. Eerder deden CZ en Menzis dat al.

Contracten met ziekenhuizen

Voor consumenten is de uitkomst van de onderhandelingen met ziekenhuizen van groot belang. Komt een ziekenhuis boven een afgesproken omzetplafond, dan kan het nieuwe patiënten van een bepaalde verzekeraar weigeren: een patiëntenstop. Dat gebeurde dit jaar al in Rotterdam, Sittard-Geleen en Enschede. Kassa liet in november zien wat de gevolgen kunnen zijn van de zorgplafonds voor patiënten.

Onderling zijn er tussen de zorgverzekeraars grote verschillen. Waar Menzis, Achmea en VGZ bijna klaar zijn, moet CZ nog grofweg de helft contracteren, meldt Zorgkiezer op de voorlaatste dag van het jaar. VGZ en Menzis hebben met bijna alle ziekenhuizen omzetafspraken gemaakt met doorleverplicht, waarbij de zorg het hele jaar gegarandeerd blijft. Achmea en CZ hebben juist vooral met ziekenhuizen afspraken gemaakt met een omzetplafond zonder doorleverplicht. Bij die ziekenhuizen kan het zijn dat je voor niet-spoedeisende zorg later in het jaar langer moet wachten of moet uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Oudere overstappers

Of het totaal aantal overstappers hoger wordt dan vorig jaar,  toen ruim 1,2 miljoen mensen overstapten, is nog te vroeg om te zeggen omdat veel mensen hebben gewacht. Zorgkiezer noemt het opvallend dat meer oudere mensen, die nooit eerder zijn overgestapt, van verzekeraar veranderen.
Mensen kunnen nog tot en met 31 december hun zorgverzekering opzeggen. Ze hebben vervolgens tot 1 februari de tijd om een andere verzekeraar te kiezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!