Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel kiezers willen geen marktwerking in de zorg

23-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
Zorg
Het merendeel van de kiezers wil af van de marktwerking in de zorg. Van de kiezers wil 81 procent dat de overheid de regie weer in handen neemt. Dat blijkt uit een onderzoek van Kieskompas in opdracht van Trouw. In het onderzoek is gevraagd naar de opvattingen van kiezers over de zorg.
Hoewel de meeste kiezers zeer tevreden zijn over de kwaliteit van de zorg in Nederland, ook tijdens de coronacrisis, zijn ze niet tevreden over het zorgstelsel van gereguleerde marktwerking. Uit het onderzoek blijkt dat dit onder bijna alle kiezers te zien is, vooral bij de liberale of rechtse partijen halen kiezers hun partij 'links' in, als het gaat om zorg. Van de VVD- en D66-kiezers vindt 781 procent dat de overheid de regie weer moet overnemen van de zorgverzekeraars. Beide partijen zijn in hun verkiezingsprogramma al kritischer op de marktwerking geworden. Maar de kiezers zijn nog veel meer uitgesproken, met hun massale ‘nee’ tegen marktwerking.

Verdienmodel

Verder is er veel kritiek op de commercie in de zorg. 86 procent van de kiezers vindt dat de zorg een verdienmodel is geworden, bij de SP-achterban is dit maar liefst 96 procent. Bij de VVD-kiezers onderschrijft 74 procent de stelling.
Bron: Trouw/ANP

Meer over:

verkiezingen, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!