Kassa

Veel jonge kinderen kampen met gehoorverlies

28-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930_oor
Circa 17,5 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor, nog voordat de leeftijd aanbreekt waarop ze te maken krijgen met harde muziek op festivals en in discotheken.
Nulmeting 
Dat maakte het Erasmus MC vrijdag bekend in een wetenschappelijke publicatie over een nulmeting naar de vraag hoe vaak gehoorverlies voorkomt bij ruim 5000 jonge kinderen zonder klachten.
,,Alarmerend groot''
Onderzoeker Carlijn le Clerq noemt de uitkomsten ,,alarmerend groot'', ook al gaat het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen waar zij zelf nog niet zoveel van merken. Volgens haar wordt veel gesproken over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen van harde muziek, maar ontbreekt het aan metingen.
Oorontsteking  
Bij een deel van de kinderen gaat het om tijdelijk gehoorverlies, meestal veroorzaakt door verkoudheid of oorontsteking. Naar schatting 8 procent heeft echter permanent gehoorverlies (tenminste 15dB). Dat kan leiden tot een belemmering in de ontwikkeling of verminderde schoolprestaties. Uit het onderzoek blijkt een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en het krijgen van permanente gehoorschade. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!