Kassa

Veel gevaarlijk speelgoed in de EU

15-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
speelgoed-trein_01.jpg
Veel speelgoed in de EU voldoet niet aan de veiligheidseisen. Van de ruim 14.000 stuks speelgoed die in 2009 werden geïnspecteerd in dertien landen, waaronder Nederland, werden er 803 in een laboratorium getest. Daarvan kwamen er tweehonderd niet door een mechanische test, waarbij vooral op gevaarlijke kleine onderdelen werd gelet. Zeventien stuks bevatten een te grote hoeveelheid zware metalen.
Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.
Ook de veiligheid van kleren en motorvoertuigen is vaak niet in orde. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Europese uitwisselingssysteem Rapex. Vorig jaar werden er 7 procent meer gevaarlijke producten gemeld dan in 2008. In totaal waren er vorig jaar 1993 meldingen van gevaarlijke consumentenproducten.
De meeste gevaarlijke producten kwamen uit China, Turkije en Taiwan. China was daarbij goed voor 60 procent van alle gevaarlijke producten die in 2009 werden gemeld.
De stijging van het aantal meldingen is volgens de Europese Commissie het gevolg van betere controles in de lidstaten op gevaarlijke consumentengoederen, alertheid bij toezichthouders en het bedrijfsleven en betere samenwerking tussen landen. ANP

Meer over:

speelgoed, eu, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!