Kassa

Veel gemeenten schaffen hondenbelasting af

  •  
27-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Hond 930x520
Opvallend veel gemeenten, dertig in totaal, hebben de hondenbelasting afgeschaft. Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen in een onderzoek.
De reden voor het afschaffen van de hondenbelasting is dat het lastig is om te innen. Daarvoor moeten controleurs aangesteld worden en dat maakt het duur. Ook zijn gemeenten van mening dat deze belasting niet eerlijk is ten opzichte van mensen met katten, die geen belasting hoeven te betalen voor hun huisdier.

Belasting

In ongeveer tweehonderd gemeenten betalen hondenbezitters nog wel hondenbelasting. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 76 euro, 1 euro meer dan vorig jaar. In heel Nederland, inclusief de gemeenten waar hondenbezitters geen hondenbelasting betalen, bedraagt deze belasting gemiddeld 45 euro.

Becijfering

Het onderzoekscentrum becijferde ook dat huishoudens met eigen woningen dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap betalen. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten 0,3 procent.
Een meerpersoonshuishouden met een koopwoning betaalt in totaal gemiddeld 1264 euro. De duurste plek om te wonen is Bloemendaal (2051 euro), de goedkoopste Gilze en Rijen (995 euro).

Huurders

Ook huurders gaan volgens de onderzoekers meer belasting betalen. Gemiddeld gaat het om 812 euro, 2,7 procent meer dan vorig jaar. Daarvan gaat 368 euro naar de gemeente, 185 euro naar de provincie en 259 euro naar het waterschap.

Woningeigenaren

De onroerendezaakbelasting (ozb) voor woningeigenaren stijgt met 8 euro tot gemiddeld 281 euro. COELO ziet de grootste stijgingen en dalingen in gemeenten die dit jaar zijn gefuseerd. In de voormalige gemeenten Oud-Beijerland (nu deel van Hoeksche Waard) daalt het tarief 22 procent. Maar in de voormalige gemeente Neerijnen (nu deel van West Betuwe) stijgt het tarief met 41 procent. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

manwijf
manwijf28 mrt. 2019 - 7:54

Als de hondenbelasting wordt afgeschaft, is er voor hondeneigenaren in ieder geval geen excuus meer om de omgeving onder te laten schijten "omdat ze toch belasting betalen". Schone taak voor stadswachten misschien om een prent uit te delen als het geconstateerd wordt?! Stront is gewoon heel vies. Of het nu in de kant van het plantsoen ligt, op de stoep, of midden op het strand, waar hele hordes honden te gelijk uitgelaten worden door almaar meer hondenuitlaatservices. Op hun eigen strand mogen ze niet komen, dus komen ze bij ons de boel onderschijten. Waar mensen zijn hoort geen stront te liggen, maar aso's zijn nooit voor rede vatbaar. Afijn, linksom of rechtsom moet de overheid een X-bedrag aan belasting binnenhalen. Als dit dus wordt afgeschaft, dan verhogen ze gewoon weer andere belastingen. Of dacht u van niet?

vderhaeg
vderhaeg28 mrt. 2019 - 1:09

Wordt tijd dat dit landelijk afgeschaft gaat worden. Wij hebben chihuahua’s die kleiner zijn dan een konijn. En daar moeten we belasting over betalen. BELACHELIJK!!!!! Afschaffen. Teken dan ook massaal de petitie https://petities.nl/petitions/burgerinitiatief-afschaffen-van-hondenbelasting

varakassapannel
varakassapannel27 mrt. 2019 - 22:10

Pluijm voor die mensen die de poep opruimen, maar anderen die niet opruimen dubbel laten betalen ergernis nummer 1 bij veel mensen

simon55
simon5527 mrt. 2019 - 13:47

Ik heb liever dat er kattenbelastong ingevoerd wordt, m n buren hebben al vier van die krengen,en ze schijf en ook nog in je tuin, Afschieten zou je ze

2 Reacties
marleenvanh
marleenvanh27 mrt. 2019 - 18:59

Katten begraven hun poepje. Honden laten het gewoon boven de grond liggen. Hoe dan ook met een paar weken is het in de natuur opgenomen. Alle rotzooi die (vooral) schoolgaande jeugd langs de weg 'sijt (plastic bakjes, blikjes, pakjes, zakjes) ligt er MAANDEN later nog en daar betalen we dus kinderbijslag voor.... Misschien die slecht opgevoede rotkinderen afschieten?  Die WETEN wat ze doen!!!!!!!

gypsyjoy
gypsyjoy27 mrt. 2019 - 21:46

Paarden belasting, ook een idee? Ik zie hondenbezitters met een ieniminie zakje poep lopen, balancerend tussen de enorme paarden drollen door. Er ligt hier veel.Zeer veel en dat is niet zomaar weg geregend. Mijn hond begraaft zn behoefte ook. Maar hij poept alleen in het bos, net als de herten,zwijnen en ander gedierte.

lovewinnie
lovewinnie27 mrt. 2019 - 12:47

En waar kan ik vinden of tilburg daar bijzit?. Met ruim 107 euro per jaar betalen wij het meeste in heel Nederlander. 2 honden zelfs 270 euro ofzo. Das toch absurd 

1 Reactie
jokeromy
jokeromy27 mrt. 2019 - 13:19

Ja en de katten mogen gratis in je tuin poepen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!