'Veel gemeenten maken gebruik van payroll'
08-06-2015
• leestijd 1 minuten
Gemeenten maken volop gebruik van mensen die werken volgens een payrollsysteem. Dat stelt de NOS naar aanleiding van cijfers die de omroep heeft opgevraagd. De NOS zegt dat in 85 procent van alle gemeenten payrollers werken.
Andere arbeidsvoorwaarden
Mensen die volgens deze constructie werken zijn niet in dienst bij de werkgever, maar staan op de loonlijst van een payrollbedrijf. Zij hebben andere arbeidsvoorwaarden dan collega’s in vaste dienst.
Niet verbieden
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zegt in een reactie payrolling niet te willen verbieden maar hij wil ,,wel duidelijk maken dat je als werknemer, als payroller of met een vast contract, recht hebt op bescherming tegen willekeur bij ontslag en recht hebt op dezelfde arbeidsvoorwaarden’’.
Goede voorbeeld
In april zei Asscher al dat de overheid als werkgever het goede voorbeeld moet geven bij de behandeling van uitzendkrachten en flexwerkers. Ook bij de overheid is een cultuurverandering nodig, benadrukte hij toen. Volgens de minister is de overheid al wel bezig om dingen ten goede te veranderen. Payrolling wordt al afgebouwd.
Ontslagvergoeding
Mensen met een tijdelijk contract krijgen volgens de wet vanaf 1 juli recht op een ontslagvergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever. ANP