Kassa

Malafide webshop wordt door veel mensen niet herkend

22-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Cyber crimineel 930x520
De helft van de consumenten kan een malafide webshop niet herkennen. Dat blijkt uit een enquête van Kassa, waarin de bewustwording onder consumenten over de gevaren van malafide webshops is gepeild. Opvallend is dat 9 op de 10 consumenten daarentegen wel vooronderzoek doet naar de betrouwbaarheid van een webshop.

Spelfouten

Consumenten lijken vooral goed te letten op mogelijke spelfouten bij de algemene voorwaarden op een website (56% zegt dit altijd te doen). Het checken van de algemene voorwaarden kan de oplettende consument veel ellende schelen: veel oplichters kalken namelijk letterlijk vertaalde teksten van Google Translate op hun website.   

Reviews

Een ander veelgebruikte manier om te toetsen of een consument te maken heeft met een malafide webwinkel is het lezen van de reviews. 64 procent van de respondenten zoekt vaak of altijd reviews over een webshop op via internet. Dat betekent echter niet dat de consument die klantbeoordelingen ook meteen betrouwbaar achten. Nog geen tien procent vertrouwt op positieve reviews op de website van een webshop over de diensten van die webwinkel. Ook het vertrouwen in positieve klantbeoordelingen op andere websites over een webshop is broos (19%).

Slachtoffer oplichting

Dat de gevaren van dergelijke sites inzien niet altijd voldoende is, blijkt wel uit het aantal respondenten dat aangeeft wél bewust te zijn geweest van malafide webshops (53%), maar desondanks toch in de valkuil van sluwe internetoplichters trapte (7%).
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Wilco_vV
Wilco_vV22 jan. 2018 - 15:13

ach ja, het consumentenvertrouwen is ook alweer best positief lees ik net dus wie maakt zich hierom nou druk hè. genoeg consumenten die het allemaal niet zo nauw nemen en er gewoon voor gaan, net als de oplichters van die foute webshops. in deze typische consumptie-maatschappij zal het helaas zo wel door blijven rommelen. (ja beetje cynisch, maar lijkt niet te verbeteren)

bartbo
bartbo22 jan. 2018 - 13:58

Altijd even googelen is webshop x betrouwbaar,de commentaren zullen voldoende zeggen.

harryromijn
harryromijn22 jan. 2018 - 13:18

De hebberigheid of anders geformuleerd: de angst een voordeeltje aan de neus voorbij te laten gaan, geeft bij velen de doorslag ipv gezonder argwaan. Velen vergeten ook iedere vorm van garantie: alle producten zijn toch immers ALTIJD TIP-TOP ?

tenormin
tenormin22 jan. 2018 - 12:55

En toch, gezien de vragen op het forum, zijn er veel mensen die dan van "ons" willen weten of men veilig bij hansengrietje.nl schoenen kan kopen, ik noem maar een willekeurige naam: omdat het wel 1/derde van de prijs is. Als je dan zo'n site gaat bekijken: de meesten zitten in Verweggistan, geen contactnummers, geen retour adressen: niets. Of ze zitten in een hbbykamertje te fröbelen en zijn na een paar dagen weer weg. En dan vraagt men nog of het veilig is. Dit is maar één voorbeeldje.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!