Kassa

Veel bestrijdingsmiddelen in fruit, voedselwaakhond maakt zich zorgen

15-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5988 keer bekeken
  •  
boer teelt fruit bessen 1127

Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich nog steeds grote zorgen over de bestrijdingsmiddelen die volgens de organisatie blijvend in niet-biologische vruchten te vinden zijn. Negen van tien geteste vruchten bevatten vorig jaar bestrijdingsmiddelen, telde Foodwatch.

"Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi’s het minst", zegt de organisatie over vorig jaar. 

In 2021 werd er zowel bij appels, sinaasappels als op tafeldruiven een te hoge concentratie van één of meer bestrijdingsmiddelen aangetroffen, aldus Foodwatch.

Stijging vervuiling “kinderfruit”

Foodwatch zegt ook dat de vervuiling van "kinderfruit", vruchten die veel door kinderen worden gegeten, met gemiddeld 24 procent is toegenomen in tien jaar. Deze stijging is met name te wijten aan de stoffen in appels, peren en sinaasappelen, stelde de organisatie vast. 

Bij zeven van de tien fruitsoorten was een daling van de vervuiling vast te stellen, maar Foodwatch denkt dat dat komt door toevalligheden, afhankelijk van bijvoorbeeld de weersomstandigheden en het land van herkomst.

“Er wordt niet of nauwelijks opgetreden”

Opgetreden wordt er volgens Foodwatch niet of nauwelijks, onder meer doordat daarvoor de basis ontbreekt en "aangescherpte gezondheidsnormen niet snel genoeg worden vertaald in nieuwe wettelijke normen."

Illegaal middel aangetroffen bij metingen

Bij 7 van de 483 metingen werd een restant van een middel aangetroffen dat verboden is in de Europese landbouw. "Dit is helaas toegestaan als het gaat om geïmporteerde producten, dan gelden er speciale wettelijke limieten. Echter bij vier appelmonsters en één perenmonster ging het om producten van Nederlandse bodem, wat illegaal gebruik van middelen kan hebben betekend", zegt Foodwatch.

“Strengere normen en handhaving nodig”

Foodwatch vindt dat normen voor strengere en snellere handhaving nodig zijn en ook dat alle supermarkten afspraken moeten maken met telers om landbouwgif helemaal uit te bannen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Grg
Grg21 dec. 2022 - 11:52

Erg leuk die advisen-maar hoe werkt dat in de praktijk?? Echt niet.!

anduril
anduril17 dec. 2022 - 14:37

"Mandarijnen, sinaasappels, druiven en aardbeien waren het meest vervuild; kiwi’s het minst". Bij druiven en aardbeien is het duidelijk, die eet je 'ongeschild'. Bij mandarijnen en sinaasappels eet je de schillen niet; zit het dan ook IN de vrucht?

harrybre
harrybre16 dec. 2022 - 14:51

Als er IETS tot vervelends toe getest wordt, dan wel pesticiden residuen. De diverse EU voedselautoriteiten publiceren al hun -en de verplicht "uit de markt" gemelde- testresultaten in het voor iedereen toegankelijke RASFF-database. Daarnaast testen wereldwijd al dik een eeuw zeer gewaardeerde instituten als Bureau Veritas, DNV, Intertek, SGS, TUV e.d. voor de BRC, IFS- en FSSC-22000 certificeringen van fabrikanten dit ook meerdere keren per jaar per bedrijf en per artikel. Overigens, waar ik na 45 jaar "Food" meer waarde aan hecht, dan een NVWA-ambtenaar, die gisteren een vleesfabriek bezocht, morgen een kippenboerderij en overmorgen speelgoed keurt en nauwelijks weet, waar hij/zij het over hebben. In 2013 door de bestuursrechter twee van hun onder ambtelijke gelofte staande rapporten in laten trekken. Hun eigen advocaat kon zelfs niet één van hun beweringen staven, laat staan waar maken. En de schrijver van die rapporten had - zelfs met bekend zijn 9 maanden vooruit van die zitting - geen tijd in zijn agenda kunnen vinden noch was telefonisch bereikbaar. Wat was die rechter kwaad ! IETS zit er altijd wel in, zelfs radioactie Uranium 235.. enkele atomen wel. Oh.. en in uw slootwater zit ook goud... wederom...enkele atomen per liter... Foodwatch zal doorgaan "wolven en beren + leeuwen en tijgers" op ieder pad te vinden, totdat iedereen over is gegaan naar BIO en geen pesticiden meer geproduceerd mogen worden. Dat we dan mindere oogsten zullen hebben, is hen geen zorg

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe16 dec. 2022 - 15:45

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur van Nederland. Knap voor zo'n klein landje zou je zeggen. Liefst tweederde van alle landbouwgrond, bijna de helft van heel Nederland dus, wordt gebruikt om voedsel voor dieren te verbouwen. Zodat we dat vlees en zuivel overal naar toe kunnen exporteren. Het gras dat onze koeien te eten krijgen komt van land wat zo dood is als een pier. Geen bodemleven, geen kruiden en bloemen, grutto's die er van ellende zo snel mogelijk overheen vliegen. Minder voedsel produceren is geen enkel probleem. We hebben die bizarre hoeveelheden helemaal niet nodig. Duurzamer produceren is ook geen probleem. 'Mindere oogsten'? Tja, je kunt ook zeggen 'natuurlijke oogsten'. En dat is duurzaam zonder gif.

Scheafie
Scheafie16 dec. 2022 - 11:31

Tjonge jongen en ik maar denken dat ik goed bezig ben! In plaats van koek s'avonds een paar manderijnen of ander fruit,echt doodmoe word ik ervan!

wik2
wik216 dec. 2022 - 10:02

Ik vind het schandalig dat er uit andere landen fruit binnenkomt dat niet voldoet aan onze eigen voorschriften. Er moet veel strenger gecontroleerd en gehandhaafd worden voor onze eigen mensen en zeker voor onze kinderen. Er zijn zo veel ziektes die o.a. veroorzaakt worden door bestrijdingsmiddelen. We kunnen zeker in het westen met veel minder luxe toe ,ook aan levensmiddelen. En gezonder eten is ook gezonder leven en minder zorgkosten! Die lobby voor ongezonde dingen zou eens moeten stoppen. We moeten geregeerd worden door het kabinet en niet door de lobby's! Dat geldt ook voor roken, zout en suiker!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe16 dec. 2022 - 10:07

De hoeveelheid gif op groente en fruit uit ons eigen land is soms zelfs nog meer. https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/de-hoeveelheid-gif-op-nederlandse-aardappelen-aardbeien-en-radijsjes-neemt-niet-af-maar-toe~b927b019/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

rob the sunny
rob the sunny16 dec. 2022 - 9:59

Ja en dan gooien we het fruit afval in de bio bak en dan gooien de compost over de tuin het is gewoon vergif met zware metalen dan de bv tomaten plantjes er in goed bezich zo gezond top

Aadjoh
Aadjoh16 dec. 2022 - 9:05

Waarom wordt er niet aangegeven waar, bij welke Supermarkt, groenteboer, etc. deze giftige rotzooi is aangetroffen? Dan zal daar zeer waarschijnlijk geen fruit meer gekocht worden en pas dan zal deze Supermarkt, groenteboer er wat mee doen wat als het om geld gaat...

mof
mof16 dec. 2022 - 9:01

Dit zet de maatregelen die tegen corona genomen zijn wegens de volksgezondheid in een ander daglicht. Waarom konden tegen corona wel snel forse maatregelen worden genomen maar tegen deze bevolkingsvergiftiging niet?

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe16 dec. 2022 - 10:05

Die twee dingen hebben helemaal niks met elkaar te maken. Dat er beter moet worden opgetreden is zeker een feit.

thieu
thieu16 dec. 2022 - 10:54

Je zou bijna denken dat het een complot is! (iets met appelen en peren...) ;-)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!