NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Veel automobilisten sturen ongeldig rijbewijs niet op

19 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Opel stuur auto 930x520
Duizenden mensen van wie het rijbewijs ongeldig is verklaard, verzuimen het op te sturen naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ze zijn daartoe verplicht, maar sinds begin 2016 hebben ruim vijfduizend mensen het rijbewijs nooit ingeleverd, bevestigt het CBR na berichtgeving door de NOS.
Het CBR vindt elk rijbewijs dat niet wordt ingeleverd er ,,een te veel''. Maar het bureau is ,,nou eenmaal geen opsporingsinstantie'' en kan ongeldige rijbewijzen niet bij mensen thuis ophalen. Wel noteert de instantie in het register, dat onder meer voor de politie en gemeenten toegankelijk is, welke rijbewijzen ongeldig zijn verklaard. ,,Als iemand staande wordt gehouden, kan de politie zien dat het rijbewijs ongeldig is'', zegt een woordvoerster van het CBR. ,,Betrokkenen krijgen een aangetekende brief waarin heel duidelijk staat dat ze niet meer mogen rijden.'' Wie dat toch doet, riskeert een boete van 230 euro.

Uiteenlopende redenen

Dat mensen hun roze pasje niet hebben ingeleverd, wil volgens het CBR niet per se zeggen dat ze nog rondrijden. Rijbewijzen worden om uiteenlopende redenen ongeldig verklaard, van een veroordeling voor rijden onder invloed tot afkeuring om medische redenen. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!