Kassa

Veel aandacht voor woningmarkt in miljoenennota

  •  
19-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Huis_02.jpg
Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet volgend jaar vooral zien de woningmarkt weer een beetje op orde te krijgen. Op de huurmarkt komt er naast de corporaties in elk geval meer ruimte voor alternatieve partijen, waardoor de woningzoekenden meer keuze krijgen.
Afbouwen van leenbedragen
Ook zal vanaf 2013 worden begonnen met het afbouwen van leenbedragen voor huizen hoger dan de koopwaarde. Die bedragen moeten in 2018 gelijk komen te liggen. Dan mag je dus niet meer lenen dan een huis waard is. Om starters tegemoet te komen en de tijd te geven om vermogen op te bouwen, gebeurt deze afbouw in stappen waardoor in 2018 de gelijkschakeling wordt bereikt.
Maximale huurverhoging
Vanaf 1 juli 2013 geldt een maximale huurverhoging van 1 procent boven de inflatie voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro. Voor huishoudens met een inkomen boven de 43.000 euro per jaar geldt dat de verhuurder nog eens maximaal 5 procent kan verhogen. Maar verhuurders moeten ook een bepaalde nieuwe belasting gaan betalen. Het toezicht op de woningcorporaties wordt verbeterd dankzij een nieuwe wet.
Energiebesparende maatregelen
Om de duurzaamheid in de woon- en leefomgeving te bevorderen, gaat er in 2013 70 miljoen euro naar energiebesparende maatregelen in zowel grootschalige projecten als (via een fonds) bij particulieren.
Europees asielstelsel
Verder staan snellere asielprocedures onverminderd op het programma, net als de eigen verantwoordelijkheid bij inburgering. En samen met andere landen zal gewerkt worden aan het gemeenschappelijk Europese asielstelsel. Dat moet ervoor zorgen dat regelgeving op elkaar aansluit en ‘shoppen’ tussen verschillende landen geen zin heeft.
Nullijn
De lonen voor rijksambtenaren blijven op de nullijn. Het ministerie gaat intussen door met de invoering van een paspoort met een geldigheidsduur van 10 jaar.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!