Kassa

Vaste energiecontracten steeds vaker uitverkocht door grote vraag

05-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4804 keer bekeken
  •  
Prijs:energieplafond 1127

Na het hoogtepunt van de energiecrisis willen veel consumenten weer een vast energiecontract afsluiten, maar de grote vraag heeft ervoor gezorgd dat deze regelmatig zijn uitverkocht, meldt Pricewise. Dat energiecontracten uitverkocht raken is volgens de energievergelijker een betrekkelijk nieuw fenomeen op de Nederlandse energiemarkt. Je kan het volgens Pricewise vergelijken met vliegtuigstoelen waar er nog maar weinig van beschikbaar zijn. 

"De vraag naar langer vast energiecontract is verdubbeld"

Door de grillige marktprijzen van energie is er volgens directeur Hans de Kok van Pricewise momenteel veel vraag naar vaste contracten. "We zien dat gemiddeld 20 tot 25 procent van de overstappers kiest voor een meerjarencontract en 70 procent voor een contract van een jaar. Vroeger sloot gemiddeld 10 procent een meerjarencontract af. De vraag naar langer vast is dus verdubbeld en dat zien we terug in het uitverkochte en wisselende aanbod."

Energieleveranciers kopen beperkt in

Volgens De Kok kopen de meeste energieleveranciers vanwege de snel veranderende markt hun elektriciteit en gas in beperkte hoeveelheden in om hun eigen risico te dekken of te spreiden. Door de toenemende vraag naar meerjarige energiecontracten is het aanbod regelmatig uitverkocht en komt er vaak weer nieuw aanbod. Zo kan het zijn dat het aanbod van dag tot dag verschilt.

In zijn Kamerbrief van 23 juni schrijft minister Rob Jetten dat nog altijd ongeveer de helft van de Nederlanders meer dan het prijsplafond voor stroom en gas betaalt. Pricewise verwacht dan ook dat er nog veel mensen zullen gaan overstappen. Dit houdt ook verband met het feit dat deze groep een variabel contract en prijs heeft. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

hollyie3
hollyie37 jul. 2023 - 11:17

Er zijn verschillende redenen waarom vaste energiecontracten momenteel populair kunnen zijn. Ten eerste kan de vraag naar energie in het algemeen toenemen vanwege bevolkingsgroei, economische ontwikkeling en een groeiend bewustzijn van milieukwesties. https://www.prepaidgiftbalance.vip/ Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar energiecontracten in het algemeen, inclusief vaste contracten.

Johscha
Johscha5 jul. 2023 - 12:58

Het lijkt op een smoes van diverse energie leverranciers. Ze willen geen vaste contracten want de energie prijzen kunnen misschien weer gaan stijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!