Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Varkensboeren volgen regels beter op

09-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Varkens_01.jpg
Varkensboeren hebben zich vorig jaar beter aan de regels voor dierenwelzijn gehouden dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder 88 varkenshouderijen.
Overtredingen
Bijna driekwart (74 procent) van de varkenshouders houdt zich nu aan de regels. Voorgaande jaren was dit ongeveer 60 procent. De meestvoorkomende overtredingen zijn dat varkens onvoldoende ruimte en licht hebben in de stal. Ook is er vaak te weinig afleiding voor de dieren.
Inspecties
Naast de steekproef voerde de toezichthouder vorig jaar ook nog 333 gerichte inspecties uit bij varkenshouderijen. Hierbij bleek dat bijna de helft van de bedrijven (154) hun zaken niet op orde hadden. In totaal gaf de NVWA drie waarschuwingen, zeven bestuurlijke boetes en werd er 15 keer proces-verbaal opgemaakt. Ook werd er 86 keer een last onder dwangsom of bestuursdwang opgelegd. ANP

Meer over:

varkens, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!