Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Variabele energietarieven vaak niet inzichtelijk

21-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3127 keer bekeken
  •  
Lamp geld 1127

Volgens de Consumentenbond verstopt bijna een derde van de energieleveranciers hun zogeheten ‘modelcontract’. Voor het onderzoek bekeek de toezichthouder 27 websites van energieleveranciers. Een maandelijks opzegbaar contract moet goed vindbaar zijn op de website. 

Bij Vandebron en Clean Energy is zelfs helemaal geen maandelijks opzegbaar contract te vinden op de site. Bij die bedrijven dienen consumenten dat telefonisch aan te vragen. Het kritiekpunt is echter dat dan kan worden gezegd dat zo’n contract tijdelijk is “uitverkocht”.

Gegevens invullen

Bij zes andere energieleveranciers is wel een modelcontract aanwezig, maar kunnen consumenten pas de prijzen bekijken als ze hun gegevens hebben ingevuld. Ook dat is onwenselijk volgens Sandra Molenaar van de Consumentenbond. 

“Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode. Ook op deze manier is het moeilijk te controleren of de gehanteerde prijzen altijd hetzelfde zijn. Bovendien weet je niet wat er met je gegevens gebeurt”, vult Molenaar aan. 

Voorwaarden hetzelfde

Verder benoemt de Consumentenbond dat de voorwaarden van modelcontracten moeten hetzelfde  zijn bij alle aanbieders, namelijk dat het voor onbepaalde tijd is, maandelijks kan worden opgezegd en de prijs is variabel. 

Gaat nog vaak fout

In 2021 tikte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al meerdere energieleveranciers op de vingers voor ditzelfde punt. Toch heeft de Consumentenbond nu geconstateerd dat het nog steeds vaak fout gaat en heeft daarom de inzichten gedeeld met ACM.

Bron: Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!