Volgens de Consumentenbond verstopt bijna een derde van de energieleveranciers hun zogeheten ‘modelcontract’. Voor het onderzoek bekeek de toezichthouder 27 websites van energieleveranciers. Een maandelijks opzegbaar contract moet goed vindbaar zijn op de website.
Bij Vandebron en Clean Energy is zelfs helemaal geen maandelijks opzegbaar contract te vinden op de site. Bij die bedrijven dienen consumenten dat telefonisch aan te vragen. Het kritiekpunt is echter dat dan kan worden gezegd dat zo’n contract tijdelijk is “uitverkocht”.
Bij zes andere energieleveranciers is wel een modelcontract aanwezig, maar kunnen consumenten pas de prijzen bekijken als ze hun gegevens hebben ingevuld. Ook dat is onwenselijk volgens Sandra Molenaar van de Consumentenbond.
“Tarieven zijn niet afhankelijk van je postcode. Ook op deze manier is het moeilijk te controleren of de gehanteerde prijzen altijd hetzelfde zijn. Bovendien weet je niet wat er met je gegevens gebeurt”, vult Molenaar aan.
Verder benoemt de Consumentenbond dat de voorwaarden van modelcontracten moeten hetzelfde zijn bij alle aanbieders, namelijk dat het voor onbepaalde tijd is, maandelijks kan worden opgezegd en de prijs is variabel.
In 2021 tikte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al meerdere energieleveranciers op de vingers voor ditzelfde punt. Toch heeft de Consumentenbond nu geconstateerd dat het nog steeds vaak fout gaat en heeft daarom de inzichten gedeeld met ACM.
Bron: Consumentenbond
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
hierom vergelijk ik altijd de prijzen door 1 random postcode in mijn gemeente te nemenmijn eigen postcodeen een postcode in de duurste wijk in Nederland.Als ik verschil zie. dan weet ik vaak dat er iets niet goed is.[dit zijn dan vaak de kleinere aanbieders, waarbij ik verschil zie]
Ik zeur al jaren bij Vattenfall dat ik de huidige energie tarieven niet kan vinden. Dat het een groter geheim is dan de lokatie van de kroonjuwelen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!