Kassa

Variabele energietarieven flink hoger ondanks lagere btw

12-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7513 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

Ondanks de btw-verlaging van 12 procent zijn de variabele energietarieven flink gestegen. In vergelijking met begin dit jaar liggen die tarieven nu 7 procent hoger, meldt de Vastelastenbond.

De consumentenorganisatie onderzocht de variabele tarieven van acht grote energieleveranciers. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond maakt zich zorgen: “Met de koude maanden in het vooruitzicht zullen duizenden consumenten die nu al amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen maandelijks een nóg hogere energierekening voorgeschoteld krijgen.”

Steeds vaker maandelijkse tariefverhoging voor klanten

De situatie op de energiemarkt verergert, stelt de bond vast. Steeds meer energiebedrijven kiezen ervoor om maandelijks tariefwijzigingen door te voeren. Veel consumenten zijn nu duurder uit, ondanks overheidssteun in de vorm van een tijdelijke btw-verlaging op de energiebelasting.

Die steun loopt tot eind van dit jaar. Of de verlaging daarna nog verlengd wordt, is niet bekend. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel tarief.

bron: Vastelastenbond / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

wim koelewijn
wim koelewijn13 jul. 2022 - 14:58

Tjahhh, waarom heb ik het idee dat we van alle kanten extra bestolen,lees: uitgekleed worden..?

BookerT
BookerT13 jul. 2022 - 13:27

Er is een land in Europa dat flink profiteert van de oorlog in OekraÏene en dat is Noorwegen, die na Rusland de grootste gasexporteur van Europa is. De Noren hebben de gastarieven vergeleken met vorig jaar 5 keer zo duur gemaakt en het Noorse staatsbedrijf Equinor heeft hierdoor vele miljarden extra aan winst binnengehengeld. Zoveel winst, dat er momenteel zelfs in Noorwegen kritiek is ontstaan over de manier hoe er met de huidige energiecrisis door de staat wordt geprofiteerd.

derwilly
derwilly13 jul. 2022 - 12:32

de macht van het kapitaal ,puur maffia , en niet te vergeten het door Nederlanders ontwikkeld , de BEURZEN !!

BookerT
BookerT13 jul. 2022 - 10:48

Ik zit vanaf het failliet van Welkom Energie in oktober vorig jaar dagelijks op een forum van energievergelijkers en begrijp niet hoe de Vastelastenbond aan zo'n verhoging van slechts 7% komt, wat totaal niet strookt met de werkelijkheid. Mijn variabele tarief is ondanks de verlaging naar 9% BTW al 40% duurder dan in januari en dan zit ik nog bij een energieleverancier die zeer mild is met tariefverhogingen voor bestaande klanten met een variabel tarief en momenteel het goedkoopste tarief heeft wat betreft een variabel contract voor bestaande klanten. In januari konden er zelfs nog vaste contracten worden afgesloten met tarieven van rond de €1,08m3 voor gas en €0,25kWh voor stroom, die tarieven zijn inclusief de belastingverlaging momenteel ondenkbaar, want door de onzekerheid over de crisis zijn er bijna geen vaste contracten af te sluiten en de (verplicht) door elke energiemaatschappij leverbare variabele contracten zijn ver boven de 100% duurder dan in januari. Ik denk dat er heel veel mensen blij zouden zijn, als die verhoging netto, inclusief de BTW verlaging naar 9%, maar slechts 7% zou zijn.

Nino meerts
Nino meerts13 jul. 2022 - 10:26

Je had het vast kunnen zetten🤗

1 Reactie
Anne Lancee
Anne Lancee13 jul. 2022 - 16:32

Dit antwoord had ik begrepen van Sigrid Kaag, de minister van Financiën. Maar kan er met de pet niet bij, als dit van een gewone doorsnee burger komt sorry

Paarden2
Paarden213 jul. 2022 - 9:20

Het is te gek voor woorden , dit voorjaar van 330 naar 485 euro en nu weer verhoogd naar 560 , ditvis toch onmogelijk , bij energiedirect

2 Reacties
joost12
joost1213 jul. 2022 - 10:52

Betaal je 560 per maand ?

joost12
joost1213 jul. 2022 - 10:52

Betaal je 560 per maand?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!