Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vanwege explosieve stijging stekkerauto dreigt er nu een laadpaaltekort

21-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2467 keer bekeken
  •  
elektrischrijden_20220831

Door de toenemende vraag van elektrische auto's dreigt het stroomaanbod te zwichten, zo schrijft het AD. In Overijssel en Gelderland kan het plaatsen van een openbare laadpaal nu al weken tot maanden langer duren, omdat het stroomnet de extra vraag niet aankan.

In heel Nederland moeten er in de komende zeven jaar bijna 400.000 openbare stopcontacten voor stekkerauto's bij, is de inschatting van duurzaamheidsadviesbureau Over Morgen. Alleen met die aantallen is het reëel om de beleidsdoelen, zoals beschreven in het Klimaatakkoord, voor elektrische auto's te halen: geen ‘fossiele’ auto’s meer op de weg in 2050.

Europees kampioen

Op dit moment is ons land nog Europees voorloper met het plaatsen van nieuwe laadpunten: in het eerste halfjaar groeide het aantal van 123.000 naar 138.000 (semi)publieke stopcontacten, blijkt uit cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, een samenwerkingsverband van overheden, netbeheerders en bedrijven. Zij voorzien een explosieve groei van het aantal stekkerauto’s: tussen 2020 en 2025 komen er bijna 700.000 bij, in de vijf jaar daarop nog eens ruim een miljoen.

Grenzen stroomnet in zicht

Het tempo waarin er nieuwe laadpunten komen, moet dus minstens hetzelfde blijven, en eigenlijk iets omhoog. Maar inmiddels lijken de grenzen van het stroomnet in zicht te komen en zijn die op sommige plekken al bereikt.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!