Vangnet Den Haag voor huiseigenaren
17-02-2010
• leestijd 2 minuten
De gemeente Den Haag gaat huiseigenaren met financiële problemen helpen. Het idee is dat de Gemeentelijke Kredietbank de hypotheek overneemt, als huiseigenaren hun woning dreigen te moeten verlaten omdat ze de lasten niet meer kunnen betalen.
De gemeente vraagt de bank ten slotte om de restvordering kwijt te schelden, maakte de stad Den Haag woensdag bekend naar aanleiding van berichtgeving daarover in de Volkskrant. Het plan komt er feitelijk op neer dat huiseigenaren hun huis niet meer uit hoeven. Er wordt alleen een andere financiering getroffen.
Het plan van wethouder Henk Kool (PvdA, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) moet vooral weer perspectief bieden voor de huiseigenaren die in de financiële problemen zitten. Ze gaan niet meer gebukt onder een zware schuldenlast, maar moeten wel gewoon hun verantwoordelijkheid nemen. Ze komen in de schuldhulpverlening, waardoor hun financiële problemen worden aangepakt.
,,De hypotheek wordt verlaagd tot het niveau van de executiewaarde met daarbovenop de overige schulden. Dit gebeurt voor maximaal een periode van zeven jaar. Daarna moet de eigenaar-bewoner weer in staat zijn een hypotheek op de gewone markt af te sluiten'', aldus de gemeente.
Ook de banken hebben een groot voordeel bij verkoop tegen executiewaarde. Anders worden huizen meestal geveild. De opbrengst ligt dan vaak rond 60 procent van de executiewaarde.
,,Voor de gemeenschap is het interessant, omdat woningen niet meer automatisch in handen vallen van huisjesmelkers, want dan komen ze veelal terecht in een circuit van illegale praktijken'', licht een woordvoerster van de gemeente toe.
Voor de gemeente is het interessant omdat de druk op de sociale huurwoningmarkt afneemt, als woningen niet gedwongen worden verkocht. De woordvoerster wijst ook op de effecten van een gedwongen verhuizing voor een gezin. ,,Het heeft vaak grote gevolgen sociaal gezien. Mensen kunnen nu in hun woonomgeving blijven wonen.''
De gemeente is niet bang dat wanbetalers van de regeling gebruikmaken. Voordat iemand voor de regeling in aanmerking komt, wordt die persoon volledig doorgelicht.
Het aantal executieveiligen is sinds de financiële crisis in Nederland aanzienlijk gestegen. In de stad Den Haag steeg die van 1900 in 2008 naar 2100 in 2009. Drie van de vier gezinnen in de noodopvang komen uit koopwoningen. ANP