Kassa

Vandaag duidelijkheid NVWA over besmette eieren

03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schaall eieren 930
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht donderdag alle onderzoeken naar besmette eieren af te ronden. Daarmee komt er iets eerder duidelijkheid voor consumenten en de handel, aldus de instantie woensdagavond.
Tot nog toe was de verwachting dat de onderzoeken in het weekeinde klaar zouden zijn. Na overleg met de sector werd besloten dat dit sneller moet. ,,Ook voor de handel is dan duidelijk bij welke bedrijven iets mis is.''
'Eieren volkomen veilig'
Land- en tuinbouworganisatie LTO benadrukte na het overleg dat eieren die nu naar de supermarkt gaan ,,volkomen veilig zijn''. ,,Er is ons alles aan gelegen om aan binnen- en buitenland duidelijk te maken dat we het goed in beeld hebben en de eieren uit Nederland veilig gegeten kunnen worden'', zei een woordvoerder.
Zo'n 180 pluimveebedrijven waar een bestrijdingsmiddel met de verboden chemische stof fipronil is gebruikt, mogen hun eieren momenteel niet verkopen. De eieren die al in de handel waren, zijn teruggeroepen. Op de website van de NVWA staat een lijst met nummers van partijen eieren die fipronil bevatten. Die nummers staan ook op ieder ei. Consumenten kunnen zo bepalen of hun ei van een van de geblokkeerde bedrijven komt.
'Eten of niet eten, aan de hand van codes'
,,De consument kan door raadpleging van deze ei-codes een betere afweging maken bij de beslissing om al dan niet eieren te consumeren'', aldus de NVWA.
Er zijn wel nog altijd producten op de markt waar eieren in zitten waarvan nog niet duidelijk is of die zijn gemaakt met besmette eieren, zei de woordvoerder van de NVWA. De levensmiddelenindustrie zoekt zelf uit in welke producten die eieren mogelijk zitten. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!