Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vanaf vrijdag veertien plasticvrije terrassen in Amsterdam

6 jul 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
terras
Amsterdam telt vanaf vrijdag veertien plasticvrije terrassen. De stad gaat naar eigen zeggen een stap verder dan nieuwe Europese wetgeving. Sinds zaterdag is het verboden om plastic wegwerpartikelen te verkopen.
Die Europese wet is het gevolg van een twee jaar geleden gesteld doel om de hoeveelheid plastic in oceanen te verminderen. Plastic wegwerpartikelen komen relatief vaak in het water terecht. De producten waarop het verbod geldt, mogen niet meer op de markt gebracht worden. Oude voorraden mogen nog wel worden opgemaakt.

Geen rietjes, cupjes en zakjes van plastic

Op de plasticvrije terrassen wordt er geen gebruikgemaakt van plastic rietjes, borden, bestek, melkcupjes, honingstaafjes, koekjesverpakkingen en sauszakjes. Daarmee willen de horecazaken voorkomen dat deze voorwerpen op straat of in de gracht terechtkomen.

Voorbeeld

Wethouder Victor Everhardt van economische zaken ondertekent vrijdag met de ondernemers de verklaring een Plasticvrij Terras. Het doel is om andere horecazaken te bewegen ook geen wegwerpplastic meer te gebruiken.
Wereldwijd is Amsterdam de eerste stad die zich een 'Plastic Smart City' mag noemen. De hoofdstad streeft ernaar in 2023 het plastic zwerfafval in de stad met 30 procent terug te brengen en wil in 2030 geheel plastic zwerfafvalvrij zijn.
Bron: ANP, Kamer van Koophandel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz6 jul 2021 - 15:36

Het probleem is vooral de klant/mensen die op straat gaan.

Kijk maar naar een land zoals Japan, daar zie je bijna 0.0 zwerfvuil op straat, omdat er enorme boetes op staan.
Niet te vergeten er zijn bijna geen publiekelijke afvalbakken. mensen nemen hun rommel mee naar huis en gooien het dan in de juiste afvalbak