Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vanaf nu ziet zelfstandige controleur toe op bouw

15-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Toezicht bouw
Het toezicht op de bouw gaat nu over van gemeente op het bedrijfsleven zelf. Dat is een beslissing van de Eerste Kamer, na jarenlang overleg over en gesleutel aan dit nieuwe systeem.
Voortaan wordt het toezicht toevertrouwd aan gespecialiseerde private kwaliteitscontroleurs. Die zouden - zo beredeneerd de Eerste Kamer - beter op die taak berekend dan gemeenten. De gemeente voert namelijk vaak alleen papieren controles uit. Naast deze nieuwe taak, moeten de controleurs ook op de bouwplaats toezien of alles wel naar behoren verloopt.
Minister Kasja Ollongren (Wonen) denkt dat consumenten makkelijker verhaal kunnen halen, mochten gebreken toch pas na oplevering aan het licht komen. De aansprakelijkheid van de aannemers wordt door de wet aangescherpt. 

Het moet op de schop

Zowel vriend als vijand waren het erover eens dat het toezicht op de schop moest. Dit besef werd extra versterkt door instortende parkeergarages, afbrekende balkons en mogelijk brandgevaarlijke gevelplaten.
Toch stuit de nieuwe opzet op tal van bedenkingen. Veel partijen stonden er bijvoorbeeld juist op dat de gemeente het laatste woord zou houden in de toezicht. Ollongren wist de Eerste Kamer toch voor zich te winnen met verduidelijkingen en toezeggingen. 

Wanneer gaat dit allemaal veranderen?

Het nieuwe toezicht wordt vanaf 2021 stapsgewijs ingevoerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!