Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vanaf donderdag geldt pakket extra coronamaatregelen niet meer

18 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stoelen zaal theater zaal zalen 1127

Vanaf donderdag kun je weer naar theaters, musea, bioscopen, muziekzalen, dierentuinen en pretparken. Ook zwembaden, bibliotheken en casino's worden weer geopend en sekswerkers mogen weer aan de slag. Verder mag je thuis weer drie mensen ontvangen per dag en buiten mag je weer met maximaal vier mensen samen zijn.


Daarnaast mag je thuis weer drie mensen ontvangen per dag, in plaats van twee, en buiten mag je weer met maximaal vier mensen in plaats van twee samen zijn. Op bruiloften en begrafenissen mogen weer iets meer gasten komen; er geldt een maximum van dertig gasten.

Versoepeling van extra coronamaatregelen

Premier Mark Rutte bevestigde dinsdag definitief dat deze maatregelen, die op 4 november van kracht werden, eindigen op woensdag 18 november middernacht. De versoepeling houdt volgens Rutte wel in dat de eerder ingestelde beperkingen voor deze publiekelijk toegankelijke gelegenheden overeind blijven, zoals afstand houden, een maximale groepsgrootte en vooraf reserveren.

Het twee weken durende pakket was volgens het kabinet nodig om een extra 'boost' te geven aan de maatregelen die half oktober werden ingesteld. Op die manier zou het aantal nieuwe besmettingen sneller omlaag gaan, waardoor ook de overbelaste zorg eerder meer lucht zou krijgen. Voor extra maatregelen is nu geen aanleiding, zei Rutte.

Eet- en drinkgelegenheden blijven dicht, afhalen wel mogelijk

Wel blijven alle maatregelen die op 14 oktober ingingen voorlopig van kracht. Eet- en drinkgelegenheden blijven dus dicht, maar mogen wel afhaalmaaltijden aanbieden. Evenementen zijn niet toegestaan en ook mag er nog geen publiek op de sporttribunes of ouders langs de lijn. Winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur, met uitzondering van supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, en tussen 20.00 uur en 07.00 uur mag geen alcohol worden verkocht. Ook teamsporten mogen alleen op 1,5 meter afstand en met hooguit vier deelnemers.

Blijf thuiswerken en mondkapjes dragen in openbare ruimtes

Daarnaast blijft het dringende advies overeind om thuis te werken ‘tenzij het echt niet anders kan’, blijft de oproep voor iedereen ouder dan dertien jaar om in het openbaar vervoer en publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Het kabinet werkt nog aan een mondkapjesplicht voor publiek toegankelijke binnenruimtes. Daaraan wordt de laatste hand gelegd, naar verwachting kan de plicht op 1 december van kracht worden. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar