Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Plan kabinet: hogere hypotheek voor energiezuinig huis

03-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1455 keer bekeken
  •  
Energielabel 1127

Het kabinet wil dat bij het vaststellen van een hypotheek meer rekening wordt gehouden met het energielabel dat het huis heeft. Huizenkopers moeten daardoor meer kunnen lenen als ze een woning betrekken met lage energielasten, meldt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Hij ziet graag dat de plannen in 2024 van kracht zijn. 

Huishoudens kunnen volgens het kabinet "verantwoord" een hogere hypotheek aangaan als het energieverbruik in een huis laag is of als er energiebesparende maatregelen zijn genomen. De plannen om dit mogelijk te maken zullen samen met de sector worden uitgewerkt.

Meer ruimte voor oud-studenten met studielening om hypotheek aan te gaan

De Jonge wil er ook voor zorgen dat oud-studenten met een studielening een hogere hypotheek aan kunnen gaan als ze extra hebben afgelost. Daarmee geeft hij uitvoering aan plannen in het coalitieakkoord. 

Budgetadviseur Nibud heeft eerder al gezegd dat oud-studenten die extra aflossingen hebben gedaan op hun studielening, en daardoor ook minder hoge maandlasten hebben, onnodig worden beperkt in de ruimte om een hypotheek aan te gaan. Ook deze regels moeten per 2024 van kracht worden.

Veel huishoudens kunnen extra lenen, mensen met lage inkomens gaan er op achteruit 

De meeste huishoudens kunnen volgens het kabinet in 2023 iets meer lenen als ze een woning willen kopen. Dat komt onder meer omdat de lonen zijn gestegen. Het ministerie van Financiën meldde eerder dat dit niet opgaat voor mensen met lage inkomens. Die kunnen mede door de hoge inflatie juist minder lenen.

Tweeverdieners krijgen nog een extra voordeel. Want vanaf volgend jaar kan het tweede inkomen volledig worden meegenomen als de maximale hypotheek wordt bepaald, waar dat nu nog 90 procent is. Daardoor kunnen ze gemiddeld enkele duizenden euro's meer lenen.

Koopkrachtpakket van kabinet compenseert energieprijzen en inflatie

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart had eigenlijk verwacht dat de leenruimte meer beperkt zou worden. "Wij dachten dat huishoudens minder ruimte in hun portemonnee zouden overhouden om te lenen door de hoge energieprijzen en inflatie", zegt hij. Maar dankzij het enorme koopkrachtpakket dat het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, valt dit erg mee.

Nibud: Blijf je gezonde verstand gebruiken bij het kopen van een huis  

De onzekerheid die de hoge inflatie en de grillige energiemarkt met zich meebrengen, vraagt volgens het Nibud wel van consumenten en financieel adviseurs dat ze verder kijken dan de normen. 

"Gezond verstand is op dit moment misschien meer dan ooit een factor van belang bij het kopen van een huis", aldus Vliegenthart. "Een maximale hypotheek geeft hoge vaste lasten. Dat maakt de speelruimte in je budget kleiner en betekent soms dat je andere keuzes moet maken." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

harrybre
harrybre4 nov. 2022 - 11:00

Als IK beslisser bij een hypotheekverlener zou zijn, zou IK kijken naar de financiële draagkracht van een potentiële klant. Iemand, die in een energie-lek huis woont, heeft veel meer aan verwarmingskosten dan iemand, die in een energie-zuinig huis leeft. Deze houdt dus meer geld over, en kan daardoor hypotheeklasten beter opbrengen resp. hogere lasten betalen. Ter vergelijk: mijn zonnepanelen zorgen, dat ik geen stroomkosten meer heb, doch zelfs een 1000 kWh a €0,32 terug krijg van mijn energieleverancier. Daar ook een 3000kWh a € 0,41 niet meer betaald hoeven te worden, heb ik een € 1500 meer in mijn portemonnee. Bij 3 % netto rente ( 1/3 = hyp aftrek) dus (1500/3)*100 = € 50.000 aan hypotheek waard. ( tot einde saldering = eind 2024, daarna aflopend tot 2031. Hopelijk tegen die tijd een beter salaris OF fors afgelost ( = soort onder curatele-stelling?) OF een betere opslag van elektriciteit, bijv thuisbatterij of in de e-auto). Nu nog de warmtepomp met wat extra zonnepanelen, en ook mijn verwarmingskosten zakken naar 0.

kaartendraak
kaartendraak4 nov. 2022 - 9:49

Dus........dan maak je je koophuis energiezuinig omdat dat moet van onze lijders....en omdat dat geld bespaart...........en dan mag je alsnog MEER gaan betalen??????? Wat een prachtig plan!!!! Worden we niet linksom genaaid door die clowns in Den Haag, dan wel rechtsom........

1 Reactie
harrybre
harrybre4 nov. 2022 - 10:48

Ik adviseer u het voorstel eens echt door te lezen. Waar haalt u de onzin vandaan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!