Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vanaf 2021 op elk treinstation hartstarter aanwezig

20 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
AED's stations 1127

Op alle 350 treinstations in Nederland komen er in 2021 automatische externe defibrillatoren (AED's), ook wel hartstarters. ProRail en NS zullen met de Hartstichting samenwerken voor de plaatsing van in totaal 450 hartstarters op de stations.

Voor iemand met een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start met het gebruik van een AED. Nu is dat nog niet overal mogelijk. Daarom willen ProRail en NS door op alle stations AED's te plaatsen een bijdrage leveren aan een landelijk dekkend AED-netwerk.

AED's beschikbaar in straal van 500 meter van stations

Op de vijftig grotere stations in Nederland is op dit moment al minimaal één AED aanwezig, maar dit moeten er meer worden. De AED's krijgen een plek bij het station, zodat er in een straal van 500 meter rondom het station een AED voor handen is. Bij stations met toegangspoortjes, is er minimaal één direct toegankelijk. Dan kan een burgerhulpverlener vaker sneller ter plaatse zijn indien nodig dan de ambulance, stelt directeur Floris Italianer van de Hartstichting. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar