Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vanaf 1 juli betaal je extra kosten voor pakketje van buiten de EU

11-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27502 keer bekeken
  •  
1127Pakketje-post
Als je regelmatig iets van buiten de EU bestelt, zou het goed kunnen dat je vanaf 1 juli een stuk duurder uit bent. Vanaf dat moment gelden er nieuwe e-commerceregels die voorschrijven dat je ook over kleine pakketjes belasting moet betalen. Wij leggen je uit hoe het zit en welke kosten dat met zich meebrengt.
Het heeft allemaal te maken met de btw. Die rekent de Nederlandse Douane op dit moment alleen op inkomende zendingen die meer dan 22 euro kosten. Vanaf 1 juni betaal je ook btw over pakketjes die goedkoper zijn.

21 procent

In de meeste gevallen bedraagt die btw 21 procent. Die wordt over het volledige bedrag verrekend. Dus niet alleen de verkoopprijs, ook eventuele verzendkosten, verzekeringskosten en invoerrechten.
Door de btw zullen postbedrijven ook meer geld voor dit soort pakketjes gaan rekenen. Zodra er een zending van buiten de EU binnenkomt, zijn ze namelijk verplicht om dat aan de Douane te melden. Hiervoor worden afhandelingskosten doorgerekend aan de besteller. Bij een pakket onder 150 euro kost dat 4 euro bij een online-betaling en 7 euro als je bij een ophaalpunt afrekent.

Kostenplaatje

De afhandelingskosten worden bij het btw-opgeteld en vormen samen de inklaringskosten. Koop je iets voor 20 euro uit China, dan zijn de inklaringskosten (als je online betaalt) 6,10 euro. 2,10 euro aan btw en 4 euro aan afhandelingskosten. Kijk hier voor een overzicht van de kosten.
Nog even snel iets bestellen? Dat kan natuurlijk ook, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het op tijd binnen is. Bestel je iets voor 1 juli, maar komt het pas op of ná die dag binnen? Dan betaal je alsnog extra kosten.
Bron: Belastingdienst, Ministerie van Financiën, PostNL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!