Nederland wil van het gas af, het liefst dit jaar nog. Hoe kun je je daar goed op voorbereiden? Veel consumenten gebruiken nog gas om op te koken. Er zijn echter veel alternatieven om naar over te stappen, zoals inductie. Maar hoe werkt dit eigenlijk? En is bijvoorbeeld een keramische kookplaat niet net zo goed? Uli Zeitler, hoogleraar halfgeleiders en nanostructuren in het laboratorium voor hoge magneetvelden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, legt ons meer uit over de werking van inductie.
Het is 'het nieuwe koken', zo omschrijft milieuorganisatie Natuur & Milieu. Waarom? Je kunt er flink op besparen ten opzichte van gas. Het verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan bijvoorbeeld keramisch koken.
In totaal gaat twintig procent van het gas dat in huis wordt gebruikt op aan koken en douchen, aldus Natuur & Milieu.
Er zijn vele manieren om te koken. Zo kun je koken op gas of kun je elektrisch koken. Van elektrisch koken heb je meerdere vormen: zo kun je een keramische kookplaat, een halogeen kookplaat of een inductiekookplaat gebruiken.
Wanneer je kookt met gas heb je te maken met direct vuur. Bij klassiek elektrisch werkt het meer als een campingstel: deze manier is achterhaald en wordt bijna niet meer gebruikt. De modernere varianten van elektrisch zijn keramisch of halogeen. Beiden hebben een verwarmingselement dat opwarmt.
Echter duurt het lang voordat deze weer zijn afgekoeld. Ook moeten bij de halogenen versie de lampen vrij regelmatig worden vervangen. Deze lampen zijn ook nog eens vrij duur.
Inductie heeft elektriciteit nodig om de pan op te warmen, maar heeft een hele andere werking. Het werkt namelijk met magnetische krachtvelden die enkel bij contact de pan verwarmen. “Deze manier van overdracht wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij het opladen van je tandenborstel, contactloos betalen of bij het remmen van een elektrische auto”, zegt Zeitler.
"In een inductiekookplaat zit een koperspoel, daardoorheen gaat een wisselstroom dat een magneetveld opwekt", zegt Zeitler. "Dit gaat contactloos. Door de pan neer te zetten, vormt de bodem automatisch de andere spoel en loopt de warmte in de pan. Hierdoor kun je koken."
De warmte is ook direct weer weg als de pan wordt opgetild. Het werkt dus alleen als de pan dicht bij het magnetisch veld is. En heeft daardoor ook veel weg van koken op gas.
"Er gaat nauwelijks warmte verloren bij het koken op inductie. Bij normaal elektrisch koken maakt de kookplaat de plaat warm. De meeste energie heb je dan ook nodig om de kookplaat warm te maken. Maar uiteindelijk wil je dat de pan warm wordt als je kookt", zegt Zeitler.
Volgens de hoogleraar maakt inductie juist alleen de pan warm, er gaat er dus veel minder energie verloren. Hierdoor werkt het bovendien ook nog eens sneller dan een gewone elektrische kookplaat.
Een inductiekookplaat is wel duurder dan een elektrische kookplaat. Ook moet een elektricien een kookgroep in de meterkast aansluiten bij de aanschaf. Je kunt daarna niet te veel apparaten tegelijk gebruiken, maar Zeitler noemt dat geen "fundamenteel probleem". Hij zegt dat dat ook afhankelijk is van hoe oud je huis is.
Ook zul je waarschijnlijk een nieuwe pannenset moeten aanschaffen. Als je voorheen gas gebruikte, zijn de bodems van je pannen vaak iets kromgetrokken. Hierdoor maken ze geen (voldoende) contact met de magneetvelden.
Alhoewel dit bij aanschaf wel extra kosten met zich mee kan brengen, kost het daarna minder verbruik van stroom, vergeleken met gewoon elektrisch en gas.
"Inductie is de meest voor de hand liggende manier om gas te vervangen", zegt Zeitler. "Ook qua duurzaamheid stoot het koken zelf geen CO2 uit, dat doet gas wel."
Hij geeft hierbij wel aan dat sommige elektriciteit gewonnen wordt uit kolencentrales. "Maar dit kan de maatschappij voorkomen of in ieder geval minimaliseren."
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen, Natuur & Milieu
miljoenen nieuwe pannensets!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zoudt het graag willen maar ik heb 1200 goede redenen die mij vertellen dat ik het niet kan.
Als je echt wat energie wil besparen: maak eens wat vaker lang kokende gerechten klaar in de ouderwetse hooikist.
Correctie: je kunt bij inductie juist wél enigszins kromme pannen gebruiken. De magneetvelden zijn in doorsnee sterk genoeg. Bij "ouderwets" electrisch koken heb je wél een vlakke bodem nodig. Groet Gert
Alleen heel versleten pannen doen het niet meer op inductie, verder gaat het prima met mijn oude pannen. Een ander voordeel: op hoge stand breng je alles bliksemsnel aan de kook. Een waterkoker is er niks bij.
Moet er toch niet eens iemand deze onzin fact checken en op behoor;ijk taalgebruik controleren? Voorbeelden te over buiten wat anderen al opgemerkt hebben: "Je kunt er flink op besparen ten opzichte van gas. Het verbruikt namelijk twintig procent minder stroom dan bijvoorbeeld keramisch koken." Besparen tov gas want het gebruikt minder stroom? "Het werkt namelijk met magnetische krachtvelden die enkel bij contact de pan verwarmen." Inductie werkt juist zonder contact. "Door de pan neer te zetten, vormt de bodem automatisch de andere spoel en loopt de warmte in de pan." Loopt de warmte in de pan? Welke malloot heeft dit zo opgeschreven? "Hij geeft hierbij wel aan dat sommige elektriciteit gewonnen wordt uit kolencentrales. "Maar dit kan de maatschappij voorkomen of in ieder geval minimaliseren."" De maatschappij kan dit voorkomen maar doet dat dus klaarblijkelijk (nog) niet. Hoezo is dat dan een voordeel voor de consument?
Je hebt kennelijk weinig kaas gegeten van inductiekoken. In plaats van je energie te besteden aan hakketakken over een zinnetje had je beter het achterliggende artikel van Natuur & Milieu in de link kunnen lezen. De winst t.o.v. gas zit 'm vooral in het verschil aan warmteverlies: het energieverlies is maar 10 tot 20 procent terwijl dit bij koken op aardgas 40 tot zelfs 50 procent is. De warmte "loopt in de pan": wat een gezeur over een woord. De warmte gaat uitsluitend naar de pan, vlak naast de pan is de glazen kookplaat koud. Nu al is een aanzienlijk deel van de energie via het net duurzaam. Het voordeel is dus al aanwezig, en wordt steeds groter: duurzame energie neemt met de dag toe. Een voordeel, niet alleen voor de consument maar ook voor de maatschappij.
Wij hebben nu een maand geprobeerd om op inductie te koken, maar gaan terug naar gas omdat we niet op inductie kunnen koken
Een voordeel dat ik nooit hoor: de oren/steel van je pan worden niet warm! Vergeleken met koken op gas.
Als je inductie gaat koken kan je gewoon al je pannen controleren met een magneet of ze geschikt zijn voor inductie koken. Rtmb.
Inductie heeft maar 1 nadeel. De koeling0 maakt geluid. Een losse inductiekookplaat gebruik ik om die reden niet als ik kaas- of vleesfondue maak. Dat heb ik wel gedaan, maar dat bevorderd niet de gezelligheid die ik dan juist wil bereiken. Daar gebruik ik om die reden een elektrisch kookplaatje voor. Voor dat doel dus perfect. Op inductie blijven je pannen mooi na overkoken of knoeien. Dat de bodem krom trekt heeft te maken met een slechte kwaliteit pan. Een kwalitatief goede pan kan je gerust wisselen tussen verschillende warmtebronnen. Wel belangrijk dat je de pan de tijd geeft warm te worden en niet meteen volop de pan laten schrikken met direct de hoogste stand te gebruiken. Een goede pan met het juiste gebruik en toepassing er van, gaat je leven lang mee. Zeker vandaag de dag. Inductie is top. Er moet alleen nog wat aan het geluid er van worden gedaan. Zeker als je alleenstaand bent en geen aparte keuken hebt of eet in de keuken. Zelfs dan is inductie nog steeds te prefereren boven alle andere systemen. Alleen al het schoonmaken van je kooksysteem na het koken is veel gemakkelijker. Altijd een schone hygiënische keuken. Zo fijn.
Het werkt super snel, er zijn losse inductie kookplaten te koop waarbij je gewoon de stekker in het stopkontakt kunt steken.
Meerdere mensen zeiden het al. Ik snap ook niet waarom de de fabel dat pannenbodems niet krom mogen zijn blijven verspreiden. Misschien handig als de mensen de de artikelen schrijven ook van het gas af gaan en op inductie gaan koken. Daarna zullen ze (waarschijnlijk) deze nonsense niet meer verspreiden... Wij zijn nu 3 jaar van het gas af en gebruiken een goede inductieplaat om te koken. Wat een verademing! Wij zijn er erg blij mee. Het is in het begin wel even wennen, het gaat allemaal een stuk sneller en bij mij brandde het eten nog wel eens aan. Nu gebeurt dat niet meer. Wij gebruiken gewoon onze pannen die we al jaren op gas gebruikte op inductie. Werken allemaal perfect. Van al onze pannen werkte enkel maar 1 van onze wokken niet op inductie. Wij kregen €350 pannenvergoeding en een kookplaat van onze woningbouw maar die vergoeding hebben we lekker voor andere dingen kunnen gebruiken. Waar wij eigenlijk nooit bij hadden stilgestaan zijn de gevaarlijke gassen die koken op gas met zich mee brengen. Vanaf de 1e keer koken op inductie merkte wij dat de lucht in de keuken gewoon fris bleef en je enkel de geuren ruikt van het koken (de ingrediënten). Ik deed voorheen altijd een raam/luikje open in de keuken als ik kookte omdat het anders te benauwd werd. Nu hoeft dat helemaal niet meer want het ruikt enkel gewoon naar lekker eten (behalve in het begin toen het nog vaak aanbrandde. lol).
Ik kook al zo'n 40 jaar niet meer op gas. Eerst elektrisch, moest een krachtstroom stop voor aangelegd worden, later gewoon een kookplaat in een normaal stopcontact, maar nu al zo'n 15 jaar inductie, met tri-ply pannen. Wil nooit meer anders. Snel en zuinig. Nu nog af van het gas voor warm water en verwarming.
Ik kook al jaren op inductie, en wil niet meer terug. Volgens mij zijn de meeste stoppenkasten daar al standaard op uitgerust. Anders vervang je de zekering voor een 32 amp. zekering. Dat kost je 10 minuten. Ik hoef ook mijn electriciteits gebruik niet aan te passen tijdens het koken. Als dat zo is, dan is het zowiezo tijd om je electriciteit eens aan te passen aan de normen van 2022.
Inductie koken doe ik nu ook, fantastisch! Gaat veel sneller, en allerlei extra snufjes, zoals een timer, aanbranden komt niet meer voor. De pannen? Koop niet direct nieuwe pannen, de ouderwetse emaile pannen doen het ook prima. Alleen modernere lichte aluminium pannen niet. Je ziet het al snel aan de bodem, en het gewicht van de pan. Maar Emaile pannen werken prima erop. Neem 1 x op hoelang iets moet koken, en onthoud het, of schrijf het op. Daarna gewoon de timer gebruiken, gaat die pit vanzelf uit als het klaar is. Je hoort dat het koken stopt, etenstijd! Verder: als je de eraf neemt, blijft de pit nog enkele minuten standby, gaat dan vanzelf uit. Ik vind het allemaal super.
Het klopt niet dat de warmte bij inductie koken meteen weg is de kook plek blijft nog best lang na stralen je kan dan nog zelfs een eitje bakken in de zelfde braadpan en ik kook al best lang lang op inductie nu zo'n 15 a 20 jaar
Dan pan blijft warm, maar de plaat zelf is al heel snel koud. Een minuut na het koken kan ik er al een natte doek over halen om schoon te maken.
Jammer dat jullie de plank hier zo erg misslaan. Juist inductie heeft geen last van pannen die niet helemaal recht zijn. Dit is een hardnekkig fabel, die bij keramisch of halogeen koken een probleem veroorzaakt, niet bij inductie. Enkel volledig aluminium pannen werken niet. Verder is de standaard afzekering van een woning al meer dan 15 jaar 35 tot 40 ampère of 3x25 ampère, wat meer dan voldoende is voor een kookplaat bij normaal gebruik (3 pannen die niet allemaal op vol vermogen staan) en dan nog gewoon de oven erbij en je normale apparatuur tegelijk. Ook worden woningen sinds 1990 ongeveer standaard voorbereid of zelfs al uitgerust met een kookgroep. Voor heel veel huishoudens is het dus geen probleem om over te stappen en zijn de kosten beperkt. Ik snap niet hoe een programma als Kassa zo'n fabel in de wereld kan aanhalen in een artikel dat in deze tijd toch echt belangrijk is.
Dit is toch wel de grootste onzin: Ook zul je waarschijnlijk een nieuwe pannenset moeten aanschaffen. Als je voorheen gas gebruikte, zijn de bodems van je pannen vaak iets kromgetrokken. Hierdoor maken ze geen (voldoende) contact met de magneetvelden. Zet de pan BV op 3 suikerklontjes en 't werkt "perfect". Juiste alle andere (elektrische) verwarmings bronnen moeten goed contact maken. Wat wel belangrijk is welk materiaal je gebruikt, Aluminium gaat bevoordeeld niet reageren en warm worden.
Ja, ik begrijp dit ook echt niet. Zowel als gebruiker van inductie, als uit mijn werk waar ik dagelijks met extreme magneetvelden werk. Juist inductie heeft door zijn magneetveld geen last. Net voor de grap eens gemeten zelfs met een centimeter hout ertussen wordt de pan herkend en verwarmd. Ja dit kan de efficientie verminderen, maar een kromme pan, die al zeldzaam is zal nooit meer dan aan halve centimeter krom zijn.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!