Kassa

Van het gas af? Dat is nog niet zo eenvoudig

  •  
12-01-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1561 keer bekeken
  •  
Nederland wil van het gas af en in 2030 moeten minstens 2 miljoen huizen gasloos zijn. Wie nu van het gas af wil, komt erachter dat dit nog niet zo eenvoudig is en dat het geld kost.

Contract met leverancier en netbeheerder

Wie gas gebruikt, heeft een contract gesloten met twee organisaties. Met een energieleverancier sluit je een leveringsovereenkomst voor gas en elektriciteit. En met de netbeheerder heb je een overeenkomst waarin je betaalt voor de infrastructuur. Een energieleverancier kun je vrijelijk kiezen, maar een netbeheerder niet. Die zit vast aan de gaspijpen en elektriciteitsleidingen. Netbeheerders zijn verplicht de daadwerkelijke kosten door te berekenen aan de consument, maar dat bedrag staat op de rekening die de consument krijgt van de energieleverancier.

Kosten afhankelijk van netbeheerder en verbruik

De jaarlijkse kosten verschillen per netbeheerder en bestaan uit aansluitkosten, transportkosten, de meterhuur en een capaciteitstarief. Daarbovenop zitten nog de regiotoeslag, de energiebelasting en de BTW op de leveringskosten van gas. Al met al levert dat een bedrag op dat schommelt rond de € 15,- per maand. Elektra is wat duurder en kost ongeveer € 20,- per maand. Nogmaals, dat is afhankelijk van de netbeheerder en het verbruik.

Opzeggen gasleverantie kost geld

Als je van het gas af wilt, moet je daarvoor betalen. Dat is ooit afgesproken in een tijd dat vrijwel iedereen aan het gas zat. We staan nu voor een energietransitie en steeds meer mensen vragen zich af waarom je moet betalen voor iets dat je niet meer wilt gebruiken en je ook nog eens op kosten jaagt, zeker als je woning geïsoleerd moet worden en op een andere wijze verwarmd bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dat kost geld, veel geld.  Maar ook het opzeggen van de gasleverantie kost geld – althans als je de normale weg bewandeld. Het kan ook gratis, maar daarover straks meer.

Twee opties

Het gasloos maken van een woning kan globaal op twee manieren. Bij de eerste manier verwijder je de gasleiding vanaf gasmeter tot aan de hoofdleiding in de straat. Een alternatief is dat je deze gasleiding in zowel de woning als bij de hoofdleiding afsluit. In beide gevallen ben je letterlijk gasloos. Deze optie wordt vooral bij laagbouw toegepast.

Verzegeling

In een flat kan verwijderen niet altijd en het komt voor dat de meter wordt verzegeld. Dat is een simpele handeling, de kraan wordt dichtgedraaid en verzegeld. Maar het huis is niet gasloos want er zit gewoon nog gas in de leiding. Een aantal netbeheerders stelt daarom dat verzegelen een tijdelijke maatregel voor een jaar is. Per 1 februari 2019 voeren alle netbeheerders deze tijdelijkheid in.

Verwijderen lastig bij hoogbouw

Maar na een jaar komen de problemen en stellen netbeheerders je voor de keuze om de gasleiding opnieuw aan de sluiten, of te laten verwijderen. Heraansluiten wil men natuurlijk niet, maar verwijderen zoals bij de laagbouw is een lastige optie omdat de leidingen niet tot aan de hoofdleiding op straat verwijderd kunnen worden. Je deelt immers de aanvoerleidingen vanaf de hoofdleiding met je buren. Jouw aansluitleiding wordt daarom verwijderd van die gemeenschappelijke toevoerleiding en het gat wordt dichtgemaakt. Dat is onveilig omdat door veroudering of corrosie deze afdopping op termijn kan leiden tot gaslekkage. Een woning waar nog gas in de leiding zit, voldoet niet aan het geëiste veiligheidsniveau en de conclusie van de deskundigen die door Kassa zijn geraadpleegd is dat deze woningen blijvend gecontroleerd moeten worden op veiligheid. De vraag is of die blijvende controle er komt, want op deze situatie hebben de netbeheerders nog niet geanticipeerd. Zodra we hun reactie hierop krijgen, laten we die zien.

Alternatief

Er is een alternatief bedacht door Bram Bos. Je zegt het leveringscontract voor gas op bij jouw energieleverancier en wacht gewoon af. En je negeert al die dwingende brieven die ze sturen waarin staat dat je opdracht moet geven aan de netbeheerder voor het afsluiten van het gas. Uiteindelijk gebeurt er niets. Deze methode was tegen het zere been van de netbeheerders, maar Bram Bos legde de zaak voor aan de geschillencommissie en won. Met Bram Bos zijn inmiddels tientallen mensen hiertoe overgegaan en hun verhalen zijn te lezen op tweakers .

Bezwaren tegen methode

Ook deze methode levert een onduidelijke situatie op en brengt netbeheerders in verlegenheid omdat ze niet weten wat ze moeten doen. De mensen zijn weliswaar gratis  van het gas af, maar hun meters zijn niet verzegeld en er zit gewoon nog gas in de leidingen. Hoogleraar Rolf Kúnneke van de TU Delft die zich al decennia met gaszaken bezighoudt, heeft bezwaren tegen deze methode vanwege veiligheidsredenen en omdat het solidariteitsprincipe gevaar loopt. Want als meer mensen dit gaan doen, worden de kosten van de gasinfrastructuur over steeds minder mensen verdeeld. Om die reden stellen Bram Bos en consorten voor om een abonnementssysteem te introduceren waarmee je voor een bescheiden bedrag een regelmatige veiligheidsinspectie krijgt.

Eerste stap

Hoe dan ook, makkelijk is het allemaal nog niet en vooralsnog ligt de lange weg naar de energietransitie bezaaid met allerlei praktische bezwaren. Maar zoals de oude Chinese wijsgeer Lau Zhu al zei: Zelfs een mars van duizend mijl begint met de eerste stap.
Kosten gasloos maken (prijs incl. BTW)
Netbeheerder
Datum
Verzegelen
Verwijderen
Coteq Netbeheer
2018
2019
€ 115,03
€ 201,95
€ 529,68 / 240,27 (laag – hoogbouw)
€ 594,81 / 244,36 (laag – hoogbouw)
Enduris
2018
2019
€ 121,-
€ 266,20,-
€ 494,89
€ 655,50
Enexis
2018
2019
€ 121,45
€ 124,-/ 202,05
€ 350,77
​​€ 358,14
Liander
2018
2019
€ 118,-
€ 121,-
€ 687,-  / 366,12 (laag – hoogbouw)
€ 687,- / 366,12 (laag – hoogbouw)
Rendo Netwerken
2018
2019
€ 61,71
€ 62,92
€ 399,30
€ 407,77
Stedin
2018
2019
€ 125,51
€ 92,29,-
€ 529,65
€ 654,33
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Bert.1945
Bert.194514 jan. 2019 - 11:08

Ik wil liever russisch gas, dan een dure aangeboorde warmtepomp. De russen staan te popelen om aardgas te leveren.

christin
christin14 jan. 2019 - 6:01

We hadden zelf enorm veel gas dus dit land was zelfvoorzienend, Maar nee dit gingen ze verkopen en zelf kochten we dan weer duur gas uit buitenland, hoe krom. Volgens mij uit Rusland maar omdat daar herrie mee is willen ze nu van het gas af voor dat ze daar de gaskraan dichtdraaien. We hadden nooit ons gas moeten verkopen. Maar ja de geldwolven zagen handel en. En nu worden wij afgescheept met een idiote oplossing. Dit gaat straks vreselijk mis. Net zoals die hele hetze over het klimaat. De natuur gaat zijn eigen gang dat is al eeuwen zo. Laat den haag eens wat meer luisteren naar de wetenschappers in plaats als een kip zonder kop te handelen over dingen waar ze geen verstand van hebben. En dan later zeggen, sorry, we hebben het verkeerd gedaan. Net zoals nu met die hele EU. Het was de bedoeling toen de grenzen open gingen dat iedereen dan makkelijker in een ander land kon gaan werken maar wat gebeurt er, bijna niemand ging buiten Nederland werken want we zijn honkvast maar andersom stroomde het hier helemaal vol en nu barsten we uit ons eigen landje en worden overspoeld door geldverslindende oplossingen die niks oplossen. Ja alles wordt duurder voor ons. Neem alleen al de zorg en huizenmarkt. Gadver wat een rot land is dit geworden. Vroeger heetten we tolerant nu noemen we het naïef. 

sibora
sibora13 jan. 2019 - 16:13

Weet iemand al hoelang een warmtepomp meegaat ? Als je die ook na 7 of 8 jaar op straat moet zetten schiet het lekker op . Nederland had veel minder gas voor een prikkie naar het buitenland moeten verkopen . Maar ja ; de winst is binnen , en de kleine man moet het gelag betalen .

1 Reactie
vu2615
vu261513 jan. 2019 - 21:11

Het is nog maar de vraag of iedereen een warmtepomp kan gebruiken: slechtgeisoleerde huizen moeten eerst helemaal geisoleerd worden omdat de kapaciteit van een warmtepomp gewoon te klein is. Na een jaar of tien moeten ze vernieuwd worden. Maar denk ook eens aan het geluid dat die dingen maken en het milieu-onvriendelijke koelmiddel wat er in zit. 

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer13 jan. 2019 - 15:29

@Harrybre, Het is niet 100 % zeker,dat de mens het klimaat beïnvloedt.  Laten we gewoon gas als energiebron gebruiken en ondertussen zoeken naar schonere en goedkopere energiebronnen.  Als je je geroepen voelt om geen gas meer te gebruiken, doe dat dan ,maar ga het niet opdringen aan anderen.

agapon
agapon13 jan. 2019 - 14:23

we hebben over milieu vervuiling. Hier onder geplaatste (harry) helemaal mee eens. Bedenk ook eens dit 1 boeiing 747 tanken is 140.000 ltr kerosine dat komt neer op 12 jaar land en vervoer werk met diesel gedaan kan worden en dat levert 17x12= 20 miljoen ltr melk op en vervolgens 50x12x325x0,75 = 146.250 kg rundvlees gevolg van 1 x tanken van een dergelijk vliegtuig en dan hebben we het ook nog eens over de CO2 . Maaraaaarrrr we moeten Schiphol wel gaan uitbreiden tja tjsa hoe eenzijdig kunnen dergelijke zaken bekeken worden????? 

harrybre
harrybre13 jan. 2019 - 14:10

Altijd klagen, omdat politici niet verder kijken dan de volgende verkiezingen en nu komt men met plannen voor de komende DERTIG ( 30 ! ) JAAR en wordt er weer gezeurd. Nee, mensen, morgen hoeft u nog geen breekijzer in uw gasverwarming te zetten, doch.. we gaan streven om over 30 jaar iets beters te hebben ipv nu het afval ( CO2) als we al sinds de Steentijd doen, gratis in het milieu te dumpen. Warmtepompen, zonnepanelen, kernreactoren,... van NU... vergelijk ook eens de draagbare telefoon en computer van 30 jaar geleden met die van nu... Dus nog niets overhaasts doen, want... ook die warmtepomp of zonnepaneel ( nu 17-20% rendement, kan best over 15 jaar 40% en over 25 jaar 60% rendement geven) konden over 10 jaar wel eens net zo antiek zijn als uw oude "Nokia" van 10 jaar geleden. Kosten van afsluiten: zie ik over 15 jaar wel.Klimaatverandering: Dat beetje zeespiegelstijging… ach... Alexanderpolder ligt 6 mtr. beneden zeeniveau, maar droog genoeg gepompt om er uitstekend te kunnen wonen. Zullen wij = rijker deel der aarde - onze woon- en leefgebieden niet intact kunnen houden , zelfs bij nog eens 6 mtr. zeespiegelstijging ? Ik denk het wel. En voor andere plaatsen als Bangkok, Bangladesh: hetzelfde doen als we tot nu toe altijd doen: een inzameling houden en ze succes toewensen. Nee, HET probleem zit in de verschuiving van zones, waarin planten groeien, ons voedsel. En onze helpers, m.n. de insecten. Vroeger, begin 70-er jaren, moest ik dagelijks de voorruit van mijn auto schoonmaken, zoveel insecten waren daarop te pletter gegaan. Dit jaar: niets. De zwaluwen, vroeger massaal hoog in de lucht, en DE insectenjagers op hoog niveau.... zijn er niet meer. Zelfs de sterksten konden de grotere droogtegebieden in de Sahara niet meer over komen. In mijn tuin groeit al een 10 jaar een perzikboom en een abrikoos, als in Zuid-Frankrijk. Inmiddels een vijg en een olijfboom geplant. Leuk voor mij, doch.. wat droogt er uit in Noord Afrika en het Midden-Oosten, en daarna alles ten zuiden van Pyreneeën en Alpen ? En hoeveel klimaatvluchtelingen zullen er dan overvaren ? 100 miljoen of 1 miljard ? Hoe wil Wilders c.s. die tegenhouden ? Net als vroeger aan de DDR-grens ? Hoe lang hebben we nog resp. nodig om de MOGELIJKE door de mens veroorzaakte klimaat verschuiving tegen te gaan ? Of zijn we al te laat ? ? Ophouden met o.h.-en en wat wijs is gaan doen. Ja, dat gaat geld kosten, godsallerjezusgruwelijkst veel geld. Willen we overleven, ook voor onze betachterkleinkinderen, of willen we enkel de huidige generatie nog laten potverteren ? Weet u nog, toen men dacht kanalen op Mars te zien, want men toen hier dacht: men is daar zo radeloos geworden door de uitdroging van hun planeet, dat men kanalen heeft gegraven om het poolwater naar de evenaar te voeren. Kosten... als je als soort wilt overleven, wordt daar niet meer over gesproken. Wanneer we daar allemaal voldoende van doordrongen worden en overeenkomstig gaan handelen ?

manwijf
manwijf13 jan. 2019 - 10:27

Zo zie je maar weer hoe snel een politicus z'n doelen kan bijstellen. Was hij eerst zgn. voor de arbeider, nu praat hij vooral al die milieufanaten naar de mond en heeft hij de belangen van die arbeider totaal uit het oog verloren. Ach, het is ook maar net wie je salaris overmaakt elke maand.Die Jetten met z'n "we gaan de kosten eerlijk verdeling" houdt ook maar niet op met liegen. We weten toch al lang, dat ze de grootste vervuilers als de industrie en partijen als Unilever helemaal niet durven aanpakken. Als zelfs wetenschappers en experts grote vraagtekens zetten bij dit hele klimaatakkoord, dan weet je genoeg. De kritiek van politici is voor de verkiezingen alleen maar loos geroep. Na de verkiezingen pakken ze ons alsnog. Allemaal!

1 Reactie
harrybre
harrybre13 jan. 2019 - 14:30

Als Unilever enz. hogere productiekosten krijgen, wat denkt u dan, wat er gebeurt? Juist, die berekenen dat in hun eindprijzen door. En wie betalen dat ? Juist, de consument. Vestzak-broekzak-rugzak-vestzak-kontzak dus.Waar gaan de winsten naar toe ? juist, naar de aandeelhouders. En wie zijn dat: Juist, uw en mijn pensioenfondsen, verzekeraars ( Dela -uitvaart bijv in winkelcentra) , spaarfondsen enz. Nee, die dikke couponnetjes knippende meneer in 3-delig pak met dikke sigaar bestaat al 100 jaar niet meer.Overigens: de grootste gebruikers hebben de aanzegging gekregen in 4 jaar "van het Groningse gas af te zijn". Hoe? Hun probleem en kosten ! 

janenan
janenan13 jan. 2019 - 9:22

Meneer Samsom praat wel heel gemakkelijk over 'Nederland van het gas af' en strooit met allerlei ideeën. Maar hij heeft tot nu toe weinig concreets geregeld. Hij wil kennelijk ook nog steeds niet onder ogen zien dat er situaties zijn waar je gewoon niet van het gas af kunt. Ik woon in een appartementengebouw met 20 appartementen. Elk appartement heeft nu zijn eigen gasgestookte cv-ketel. Zonnecollectoren plaatsen voor elke eigenaar is niet mogelijk en een warmtepomp hangen aan elk appartement is ook geen oplossing. Alleen van de gedachte daaraan kun je wel gek worden met al dat lawaai dat die dingen maken. Kortom meneer Samsom: stop nu met al dat gemakkelijke gepraat en ga nu eens serieus aandacht schenken aan de vele verschillende woonsituaties en de problemen waar de bewoners in de praktijk tegenaan lopen. Stop met het roepen dat we allemaal van het gas af moeten.

1 Reactie
manwijf
manwijf13 jan. 2019 - 10:19

Een PvdA-er als Samson neem ik helemaal niet meer serieus. Hebben we hem ooit eerder over het milieu gehoord? Sterker nog: Hij hielp onder zijn bewind NL zelfs aan de giga vervuilende megastallen en dan nu als een blad aan de boom omslaan en milieumaatregelen prediken. Het is schandalig dat juist zo iemand zo'n baantje toegeschoven krijgt. Totaal ongeloofwaardig ook hoe hij als oud arbeiderspartijman de gewone Nederlander weer laat betalen en ook z'n oren laat hangen naar de echte vervuilers. Hij had wel een VVD-er kunnen zijn.

harmsen
harmsen13 jan. 2019 - 8:57

Hoogleraar Rolf Kúnneke van de TU Delft die zich al decennia met gaszaken bezighoudt, heeft bezwaren tegen deze methode vanwege veiligheidsredenen en omdat het solidariteitsprincipe gevaar loopt. Want als meer mensen dit gaan doen, worden de kosten van de grasinfrastructuur over steeds minder mensen verdeeld. Om die reden stellen Bram Bos en consorten voor om een abonnementssysteem te introduceren waarmee je voor een bescheiden bedrag een regelmatige veiligheidsinspectie krijgt. Het is mijns inziens bezopen dat je voor  het verwijderen van je gasmeter moet betalen. En bij hoogbouw moet iedere bewoner meewerken. Wat misschien helpt is om bewoners te wijzen op het gevaar en de nadelen van gasgebruik (brand, koolmonoxide, roetvorming op muren). Een controle kan ook kortsluiting voorkomen, althans in je meterkast. En wellicht van de bedrading in je huis (geaarde bedrading en stopcontacten). Als consument ook opletten dat apparaten geen kortsluiting veroorzaken. Al met al moeten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.

1 Reactie
manwijf
manwijf13 jan. 2019 - 10:07

Enig idee wat het aanleggen van een c.v. kost? Dat moet je dan wel even op kunnen hoesten, wil je niet in de kou zitten. De meeste mensen blijken helemaal geen buffer te hebben voor noodgevallen. Laat staan dat zij ook nog hun huis  kunnen laten isoleren. En zelfs wanneer heel NL dat gedaan heeft, zijn we er nog steeds niet. Des te meer we bezuinigen des te duurder het wordt. Ik heb met mn HR-ketel en met het isoleren nog nooit iets verdiend, aangezien ze het alleen maar duurder hebben gemaakt. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen zegt u, maar 'wij' zijn natuurlijk helemaal niet de grootste vervuilers. Wat wij doen is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Wij zijn een stip op de aardbol.

Gaswerk
Gaswerk12 jan. 2019 - 20:15

Net uw programma kassa bekeken.  O.a.. het interview met dhr Samson. Dhr Samson gaat niet in op de vraag waarom het problemen en hoge kosten opleverde wanneer je van het gas afwilt. Hij geeft aan de je beter kunt beginnen met O.a. Isoleren van dak, ramen en spouwmuur! Hij praat over zijn doel. Geeft geen antwoorden op vragen van de interviewster. Zwak. Maar mensen gebruik de methode van de man, ook te zien in het programma, . Ook al ontvang je daarna verschillende brieven dat het niet kan. Niet reageren, maar gewoon beëindigen.en het gascontract opzeggen.

1 Reactie
harrybre
harrybre13 jan. 2019 - 14:23

In 1976 kregen we al voorstellen en subsidies voor spouwmuurisolatie. We zijn nu 40 jaar verder en ? ? We zullen complete isolatieschillen rondom onze oudere woningen moeten aanleggen, binnen of buiten, zie m.n. menig Duits huis. Bij mijn 2e huis, 1980, hebben we - voor DIE tijd - waanzinnig veel isolatie laten aanbrengen. gevolg: heel lage energierekening, zodanig, dat we 2x een controle hebben gekregen. Mijn 3e huis, 2002, wederom. Ipv de berekende 136 GJ zitten we gemiddeld rond de 67GJ per jaar ( ja, ook hier is onze meter een keer vervangen, want... kon toch niet... ) . Bij € 25/GJ =  mindere stookkosten: € 1725 per jaar. Bij 3% netto hypotheekrente rechtvaardigt dat € 57.500 aan EXTRA isolatie. ( want.. 15 cm steenwol, 3-dubbel HR+ glas e.d. in een degelijk gebouwd huis, staat er over 300 jaar nog. Kijk maar in onze binnensteden. Aflossen hyp. = gedwongen sparen) .Wilt u op huizenbouw gebied iets leren ? Verlaat de KENNISeconomie en ga eind januari naar de Batibouw in Brussel. Ja, die liggen NL minstens 10 jaar vóór !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!