Kassa

Van Dissel (RIVM) ziet tweede golf en slechtere naleving coronaregels

22-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anderhalve meter 1,5 meter corona covid 1127
Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel is de tweede golf van de coronacrisis in gang gezet. In de afgelopen 24 uur zijn er zo'n 2250 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Momenteel zijn tussen de 60.000 en 100.000 mensen besmet. Zo'n 1 miljoen Nederlanders hebben een infectie doorgemaakt, aldus de viroloog tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer.
Inmiddels ligt in vrijwel heel Nederland het reproductiegetal, het aantal mensen dat iemand gemiddeld besmet, boven de 1. Nederland bevindt zich op een "kantelpunt" in de coronacrisis, aldus Van Dissel.

Het kantelpunt aan het begin van de tweede golf wordt niet alleen duidelijk door het oplopende aantal besmettingen, maar ook het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen op de intensive care. Hoewel dat aantal minder explosief stijgt dan in maart, ziet Van Dissel "een duidelijke toename die op de langere termijn" om ingrijpen vraagt. Dat is ook belangrijk omdat het aantal besmettingen exponentieel kan groeien.

'Basisregels worden minder goed opgevolgd'

Uit Google-gegevens die Van Dissel dinsdag liet zien aan de Tweede Kamer, zou blijken dat mensen weer bijna net zoveel op kantoor werken als voor de uitbraak van het virus. Wel wordt er minder gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Van Dissel ziet sowieso een trend dat de oproep om thuis te werken en andere basismaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand, "toch minder wordt opgevolgd".

'Drie op tien met klachten tóch naar werk'

Van de werknemers met klachten die kunnen wijzen op corona komen drie op de tien toch naar het werk. Dat meldt EenVandaag op basis van onderzoek onder bijna 500 werkgevers met personeel en 8000 werknemers en zzp’ers. Van de deelnemers aan het onderzoek laat 45 procent weten zich bezwaard te voelen om niet fysiek op het werk te verschijnen.
Een kwart van de werknemers (27 procent) zegt bij klachten geen coronatest aan te vragen en ‘gewoon’ naar het werk te gaan.  

Thuis of op werk besmet

Mensen die het coronavirus oplopen, worden vooral aangestoken door de mensen met wie ze samenwonen. Dat kunnen gezinsleden zijn, maar ook vrienden. Ook het werk is een belangrijke "setting van besmetting", net als de categorie 'overige familie'. Van veel coronapatiënten is niet te achterhalen waar ze besmet zijn geraakt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!