Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Valse mail van 'Eneco' over gasprijs: "Hoge korting én geld terug!"

29-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7499 keer bekeken
  •  
eneco_nepmail_20220929

Er is een valse e-mail in omloop namens energieleverancier Eneco. In de mail staat dat klanten zes maanden lang 50% korting krijgen op de gasprijzen én dat ze een bedrag van zo'n 400 euro terugkrijgen. Criminelen zijn echter uit op inloggegevens voor internetbankieren en hopen je te verleiden om een QR-code te scannen die naar een malafide website verwijst: meer dan genoeg reden om deze mail te negeren en te verwijderen.

Het is best een creatief verhaal dat de oplichters voor deze valse mail hebben verzonnen. In de mail staat dat de contracten met de Russische gasleverancier Gazprom binnenkort aflopen en dat 'onder de huidige omstandigheden' geen nieuwe contracten worden afgesloten met Russische bedrijven.

Maar omdat ze naar eigen zeggen 'klanten van de juiste en betaalbare prijzen moeten voorzien', zijn er afspraken gemaakt met Qatargas. En om dat te vieren, krijgen klanten een half jaar lang 50% korting op de energierekening.

Geld terug, maar wél een QR-code scannen

En er is nog meer goed nieuws voor klanten, zo schrijven de oplichters. Uit een analyse van het gasverbruik zou blijken dat klanten de afgelopen tijd te veel geld hebben betaald. Je komt in aanmerking voor een teruggave van € 391,56. Dat geld wordt binnen twee weken teruggestort op je rekening.

Daar moet je echter wel iets voor doen. Je moet de QR-code in de mail scannen, en deze QR-code leidt naar een valse 'Eneco'-website. Daar selecteer je je bank en moet je zogenaamd 'inloggen' om jouw bankrekeningnummer te bevestigen, want anders krijg je het bedrag niet uitgekeerd.

In werkelijkheid hopen criminelen zo inloggegevens voor internetbankieren te onderscheppen. Het vervolg laat zich eenvoudig raden: jouw bankrekening wordt leeggehaald, het geld wordt vliegensvlug weggesluisd en jij hebt het nakijken.

De Fraudehelpdesk heeft de volledige tekst van deze valse e-mail op de website gezet. Volg deze link om 'm te lezen. En krijg jij deze mail? Dan hebben we maar één advies: negeren en verwijderen.

Bron: Eneco, Fraudehelpdesk

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!