Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vallen blijft sluipmoordenaar onder senioren

19-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930 x 520 vergrijzing ouderen
Meer dan drieduizend mensen zijn vorig jaar overleden aan de gevolgen van een val, blijkt uit cijfers van het CBS. Seniorenorganisatie KBO-PCOB waarschuwt al jaren voor deze sluipmoordenaar. Iedere vijf minuten valt er een 55-plusser in Nederland. Bijna honderdduizend senioren belanden op de Spoedeisende Hulp na een val. ‘Er is veel schaamte rondom vallen’, zegt directeur Manon Vanderkaa. ‘Mensen denken dat het hen niet overkomt, maar soms blijkt het lichaam brozer dan gedacht.’
Door geen risico te nemen neemt het risico toe
KBO-PCOB adviseert senioren al jaren om actief te blijven. Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om steeds meer zaken uit handen te geven zoals tassen dragen, een kratje optillen en zelf de boodschappen te doen. Hierdoor bewegen mensen minder, worden botten brozer en neemt spierafname toe. Daarmee wordt het risico op een val groter. ‘Juist door geen risico te nemen, nemen mensen meer risico’, aldus Vanderkaa.
Vergroot zelfvertrouwen
Mensen zijn bang om te vallen omdat ze vaak niet meer heel soepel opstaan. Eén van de adviezen van de seniorenorganisatie is om dit opnieuw te leren. ‘Ga een keer op de grond liggen en kijk welke handelingen je moet verrichten om weer overeind te komen. Als men dit vaker doet vergroot dit het zelfvertrouwen en neemt de angst om te vallen af.’
Veiligheid in en om het huis
Nu mensen langer thuis wonen is het van belang dat de risico’s in en om het huis beperkt worden. De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB gaan al jaren bij senioren langs en bekijken hoe veilig of onveilig de woning is aan de hand van een checklist. Zo wordt er gekeken naar drempels, meubels die in de weg staan en slechte verlichting. Naast adviezen over het voorkomen van een val wordt de bewoner ook voorgelicht over andere risico’s zoals de babbeltruc, inbraak en brand.
Bron: KBO-PCOB
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!