Kassa

'Vaker stroomstoring in Europa door watertekort'

24-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stroomkabels_09.JPG
Grote delen van Europa krijgen in de toekomst waarschijnlijk vaak last van stroomstoringen en zelfs uitval als gevolg van klimaatverandering. Dat komt doordat de productie van elektriciteit onder druk komt te staan door een tekort aan water, blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden.
Koelen
Energiecentrales, die zowel op kolen, gas als kernenergie werken, gebruiken enorme hoeveelheden zoet water om te koelen. Een grote gascentrale gebruikt een olympisch zwembad aan water per minuut. Als er niet voldoende water beschikbaar is, of het water is te warm, moeten energiecentrales hun productie terugschroeven of zelf helemaal stil leggen.
,,In 2030 zal het aantal regio’s met een kwetsbare energievoorziening sterk zijn toegenomen'', stellen de Leidse wetenschappers. Zij voorzien dat in langdurige periodes van droogte steeds meer centrales hun productie zullen moeten terugschroeven. De afgelopen jaren heeft Europa steeds hevigere hittegolven en periodes van droogte doorgemaakt.
Europa onder de loep
De onderzoekers namen ruim 1300 energiecentrales in Europa onder de loep. De risico's zitten vooral in het Middellandse Zeegebied, landen als Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en Griekenland. Maar ook gebieden rondom de Rijn in Duitsland, Bulgarije en Polen dreigen problemen te krijgen met de energievoorziening.
Een mogelijke oplossing voor het probleem is het gebruik van zeewater om te koelen. ,,Al hangt daar wel een prijskaartje aan, omdat energiecentrales geschikt moeten worden gemaakt voor het gebruik van zout water.''
Om het koelwatergebruik in heel Europa te verminderen, moeten volgens de Leidse universiteit oude, inefficiënte energiecentrales worden gesloten en vervangen door duurzame centrales.
Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Nature Energy. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Lomito
Lomito24 jul. 2017 - 14:18

Dit zijn allemaal aannames gebaseerd op de twijfelachtige AGW-hypothese. Zo staat het nog niet vast dat het door opwarming minder neerslag gaat vallen, méér is ook mogelijk. De reden dat men dit bericht komt is vanwege de onvermijdelijkheid van stroomstoringen als gevolg van de onregelmatige stroomproductie van duurzame stroombronnen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!